Грузия в траур

  • 15 юни 2015 09:27

  • 1382
  • 0
Грузия в траур
©

В Грузия днес е ден на траур в памет на загиналите при наводненията в столицата Тбилиси, причинени от обилни валежи, съобщава БНР.

Най-малко 12 са жертвите, а 24 души са обявени за изчезнали. това е най-мащабното наводнение в Тбилиси за последните 50 години. Стихията повреди жилищни сгради, инфраструктура, но най-силно пострада зоологическата градина.

Европейският съюз е готов да помогне в преодоляването на последиците от наводненията, обяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис.

Близо 20 вълка, осем лъва, бели тигри, чакали и ягуари бяха застреляни от специалните сили или пък се смятат за изчезнали. Кадри, излъчени от телевизия "Рустави", показаха хипопотам, плаващ по наводнените улици в центъра на Тбилиси, докато спасителни екипи се опитват да заловят животното с приспиващи патрони. В социалните мрежи бяха разпространени видеоматериали на алигатор, промушващ се между колите в паркинг и на мечка, качила се върху климатик на стената на една сграда.

Много къщи са отнесени от пороя, а главните улици в центъра са задръстени от кал и изкоренени дървета. Наводнението е предизвикано от река Вере, която след излелите се в продължение на часове поройни дъждове излезе от коритото си и наводни улици и жилища.

Премиерът Иракли Гарибашвили заяви, че са нанесени големи щети на инфраструктурата на града. Екипи на министерството на вътрешните работи с хеликоптер са оказали помощна много бедстващи. В столицата с население 1,2 милиона много хора е трябвало да напуснат домовете си, хиляди са останали без електричество и питейна вода.

Последвайте канала на

1382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини