Спират строежите край Шкорпиловци заради разкопки

  • 10 юни 2015 14:31

  • 1790
  • 0
Спират строежите край Шкорпиловци заради разкопки
©

Нови ограничения и пълна забрана на строителството ще бъдат въведени в района на с. Шкорпиловци, заради античен археологически комплекс, съобщи кметът на община Долни чифлик Борислав Натов. Неговите разкопки са започнати от чешкия археолог Карел Шкорпил още през 1917 г.

Днес комплексът е със статут Групова археологическа недвижима културна ценност /ГАНКЦ/ „Късноантична крепост (квадрибург), раннохристиянска базилика, раннохристиянска гробница и част от старобългарски вал".

Археологическият обект е разположена в имоти, държавна частна собственост, които не попадат в горски фонд и дюни.

Той обаче се намира в Защитена зона „Плаж Шкорпиловци" BG0000100, определена по директива за опазване на природните местообитания и дивата природа.

Комплексът е частично проучен и разкритите до момента елементи на укрепителната система, сгради и съоръжения илюстрират много важен археологически паметник на раннохристиянското изкуство и архитектура и определят нейното високо научно и културно-историческо значение.

„Местоположението на находките предполага голям експозиционен потенциал и превръщането на комплекса в атрактивен обект на културния туризъм", обясни кметът Борислав Натов. РЕКЛАМА Преди месец специална комисия на Министерство на културата в продължение на три дни инспектира на място състоянието на археологическия обект.

Тя бе водена от арх. Виктор Попов, директор на дирекция в НИНКН. В нея участваха експерти и длъжностни лица от НИНКН, БАН, Областна управа -Варна, Областна служба „Земеделие", община Долни чифлик, РИОСВ-Варна, РДГ - Варна, ДЛС „Шерба", РИМ - Варна. Комисията изготви констативен протокол, в който са предвидени редица мерки за опазване на археологическите находки.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини