Москва: Западът продължава да ни натиска

  • 09 юни 2015 09:23

  • 1397
  • 1
Москва: Западът продължава да ни натиска
© gettyimages

Независимо че имат разногласия по евентуалното засилване на антируските санкции, САЩ и Европа са готови да продължат политиката от последните месеци - стабилен умерен натиск върху Москва. Това бе основният резултат от срещата на върха на Г-7 в Бавария, пише "РБК дейли" в статия за двудневния форум, приключил вчера.

Заключителното комюнике според вестника е в унисон с досегашните изявления на държавните лидери от Г-7 - "в него има заплахи към Кремъл, но има и помирителен тон". Фактически става дума антируските секторни санкции да продължат най-малко до края на 2015 г., когато е планирано да бъдат окончателно изпълнени Минските споразумения, посочва изданието.

"Седморката" повтаря формула, затвърдена напоследък в западния политически дискурс. Първо, действието на ограниченията към Русия се обвързва с изпълнение на Минските договорености и зачитане на териториалната цялост на Украйна от Москва. Второ, предвиждат се допълнителни ограничения, зависещи от по-нататъшните действия на Русия. Трети компонент на формулата е възможност за вдигане на санкциите, ако Москва изпълни ангажиментите, поети в Минск през февруари, напомня "РБК дейли".

Отсъствието на руския лидер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 не бе пречка той да стане задочно главното действащо лице на срещата в Бавария - за пръв път след разпадането на Съветския съюз лидерите на водещите западни държави положиха усилия главно да разработят план за противопоставяне на Москва, констатира "Комерсант". Без Русия бившата Г-8, днес вече Г-7, минава в ново качество: от обединение, решаващо проблеми на глобалната икономика и развитието, тя се превръща в институция, бранеща идеологията и ценностите на западния свят, пише всекидневникът.

Осъждането и пасивното неприемане на политиката на Москва от Запада е минало според "Комерсант" "в качествено нов стадий - този на активно противодействие". Натискът върху Русия за пръв път бе съпроводен с разяснение за идеологията на новото разграничаване: "Г-7 е група демократични страни, споделящи общи ценности. И ние решително се стремим да разпространяваме тези ценности из цял свят", цитира вестникът прессекретаря на Белия дом Джош Ърнест.

"Седморката" така и не се превърна в общност на ценностите. Това е само красив лозунг. В основата на този формат стоят далеч по-банални интереси - да сме заедно, за да бъдем по-силни, да сме главните", коментира шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов. "С натиска върху Москва "седморката" се опитва да накара руските власти и обществото да "прегреят" и по този начин да промени курса на Кремъл", но фактически постига обратния резултат - "още по-силно сплотяване на елита и обществото около фигурата на руския президент", заявява Фьодор Шелов-Коведяев, бивш зам.-министър на външните работи на Русия.

"Лидерите на Франция, Италия и Япония говориха за ползата от връзките с Русия, но това не попречи на участниците във форума на Г-7 да приемат заключителното изявление под диктовката на президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. "Седморката" смята да продължи антируската кампания и готви нови "съществени санкции", пише изданието "Взгляд". Г-7 вече не обединява лидерите на глобалното икономическо развитие, а се е превърнала в клуб на западните съюзници", казва руският политолог Михаил Ремизов.

Още като Г-8 - с участието и на Русия, обединението не бе клуб на водещите икономически държави, немислим по принцип без Индия, Китай и други страни. Нито пък клуб на държави съмишленички, защото Русия явно бе твърде не на място сред тях. Сега Г-7 е просто клуб, обединяващ съюзници на САЩ - западни държави, обяснява анализаторът. Дори след уреждане на украинската криза "седморката" най-вероятно ще си остане "седморка" - клуб на западни съмишленици. И общата - все по-сложна международна обстановка ще тласка Запада към повече единство, както бе и през 70-те, при появата на "седморката", прогнозира пред "Независимая газета" наблюдателят Дмитрий Суслов. А Русия ще се сближава с незападни страни - в рамките на БРИКС, ако говорим за глобални форуми, и в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество, ако става дума за регионални срещи, добавя московският експерт.

Последвайте канала на

БТА
1397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Фильо

2015.06.23 | 04:35

1
Колко са смешни руснаците! Все искат да разделят САЩ и Европа, а те още по сплотени......

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини