Арменец-християнин влиза в Меджлиса от партията на Реждеп Ердоган

  • 08 юни 2015 10:17

  • 2887
  • 2
Арменец-християнин влиза в Меджлиса от партията на Реждеп Ердоган
© gettyimages

Арменски християнин влиза в Меджлиса от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, пише местният в. Хюриет.

Маркар Есаян е сред четиримата християни, които станаха депутати, както сочат предварителните резултати от проведените вчера избори за орган на законодателната власт в Анкара. Той работи като журналист в близкия до ПСР вестник "Йени Шафак". "Хюриет" коментира, че християнското малцинство ще бъде представено в парламента след дълги години отсъствие на тази група в парламента. Другите трима християни са депутатката от арменски произход от основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия Селина Доган и нейните съпартийци Гаро Пайлан (също арменец) и Ерол Дора, който е член на християнската асирийска общност в страната. Най-старата политическа формация в страната успя да изпрати и двама представители на кюрдското религиозно малцинство йезиди – Фелекнаш Уджа и Али Аталан.

Резултатите от вота сочат, че ПСР ще има 259 депутати в 550-местния Меджлис, посочва БТА. Заради това политическата формация на държавния глава губи възможността си прокара през парламента поправките към Конституцията, разширяващи правомощията на президента. Партията на Ердоган същото така няма да може да състави и еднопартийно правителство, което не се е случвало от 2002 г. НРП запазва като цяло брой на депутатите си, като получава едва четвърт от гласовете. Различията между двете най-големи партии са огромни и надали ще могат да формират коалиционен кабинет.

Трета остава Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели с подкрепа под 17 процента. Тя бе разглеждана като най-вероятен партньор на ПСР в случай на коалиционен кабинет, но представител на ПСР заяви, че подобен съюз е малко вероятен. "Ако има коалиция ПСР-ПНД, тогава ние няма да успеем да съберем дори това ниво на подкрепа на следващите избори", посочи той. "Очакваме правителство на малцинството и предсрочни избори", заяви същият източник, пожелал да остане анонимен. Говорителят на националистическата партия Октай Вурал също даде да се разбере, че засега въпросът за евентуална коалиция с ПСР не е на дневен ред.

Варианта за коалиционно правителство с управляващата партия изключи и лидерът на прокюрдската Демократическа партия на народите, която успя да премине 10-процетната бариера и има 80 депутати Селяхаттин Демирташ. "Трудно, невъзможно е да си представим един Ердоган, който ще се съобразява с решенията на което и да било коалиционно правителство", коментира анализаторът Бурак Кая. Той прогнозира, че дори и да се сформира коалиционно правителство, то няма да просъществува дълго, така че вероятно е Турция да отиде на нови предсрочни избори, може би догодина.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2887 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.18 | 12:09

2
Дали е имало рейсове от България да гласуват за Ердоган?
ds

2015.06.15 | 11:45

1
Колко си тъп с това

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини