Започна срещата на Г-7

  • 07 юни 2015 16:46

  • 2730
  • 9
Започна срещата на Г-7
© Getty Images

Страните от Групата на седемте страни и ЕС не са властелините на света, но носят отговорност за ставащото в света, заяви днес на пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето преди откриването на срещата на високо равнище на Г-7 в Германия, съобщи ТАСС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск на свой ред посочи, че Европа не може сама да решава глобалните проблеми и се нуждае от подкрепата на други важни играчи. Юнкер съобщи, че Гърция все още не е представила на европейските институции предложенията си за реформи и за отношенията с кредиторите.

"Очаквах да получа предложенията на гръцкото правителство до четвъртък, но те така и не се появиха - нито в четвъртък, нито в петък, нито в събота. Надявам се да видя тези предложения в най-скоро време, за да мога да ги обсъдя с премиера на Гърция по време на срещата на върха ЕС-Латинска Америка на 10 юни в Брюксел", каза Юнкер.

Той отново изключи възможността за излизане на Гърция от еврозоната, но съобщи, че е "огорчен" от позицията на Атина, съобщи Ройтерс. "Изключвам излизане на Гърция от еврозоната, но съм разочарован от изявленията на премиера Ципрас пред парламента", каза Юнкер и допълни, че "за да остане с някого приятел, човек трябва да спазва известен минимум от правила".

Председателят на ЕК предупреди също, че макар да изключва излизане на Гърция от единната валута, той не е магьосник и "не може да извади от шапката си заек", за да го предотврати. На въпрос кога е последният срок за сделка с Гърция, която остава без пари и се опитва да посрещне задълженията си по плащането на дълговете този месец, Юнкер отговори: "Със сигурност ще има последен срок", но не посочи дата.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи призив към лидерите на Г-7 да потвърдят единството си по въпроса за санкциите срещу Русия заради ролята й в украинската криза, съобщи Франс прес.

"Днес сме тук, за да потвърдим единството си по политиката на санкции и ако някой поиска те да бъдат
преразгледани, това ще е само за да бъдат подсилени", подчерта Туск. Той добави, че до срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел на 25-26 юни ще има формално решение за продължаването на тези санкции.

Председателят на Европейския съвет каза ,че участниците в срещата на Г-7 биха искали да видят и Русия на заседателната маса, но добави, че това не може да стане, докато тя продължава агресивната си политика към Украйна и други страни.

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се обсъдиха ситуацията в Украйна днес на двустранна среща преди началото на форума на Г-7 в Баварските Алпи и бяха единодушни, че икономическите санкции срещу Русия трябва да продължат, докато Москва не започне да зачита суверенитета на Украйна, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на Белия дом.

"Двамата ръководители бяха единодушни, че продължителността на санкциите трябва ясно да бъде обвързана с пълното прилагане от Русия на Минските споразумения и зачитането на суверенитета на Украйна", се казва в съобщението. Сред другите теми, обсъдени от Меркел и Обама, са били сътрудничеството между САЩ и Германия в НАТО и планираното подписване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати, допълва

Последвайте канала на

БТА
2730 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
гей 7

2015.06.08 | 08:21

9
6 педала и една грозна травеститна баба
некадърници

2015.06.08 | 08:21

8
това са най-големите изроди на света

2015.06.08 | 08:21

7
ГЕЙ СЕДЕМ
jimi

2015.06.08 | 08:20

6
Rusiq e silna samo w praweneto na vojna. No ne tolkowa kolkoto si misli.
...And justice for all

2015.06.08 | 08:20

5
Евреи! Масони!

2015.06.08 | 08:20

4
ще ми кажете ли господа от Г7 кога ще се замислите сериозно за опазване на замята, въздуха и човеците, май ограниченото ви мислене и разните политически игри не ви оставят да се замислите сериозно за това...

2015.06.08 | 07:36

3
Не са властелини на света, но се държат като такива.

2015.06.08 | 07:36

2
SVYAT V TRI GRUPI-DIKTATORI MAFIOTI I FANATICI.VSE PAK DA VNIMAVAME S TRETATA DA I DADEM SILEN OTPOR

2015.06.08 | 07:35

1
Ето ги лъжците ! Знаете ли, че зловещият образ, който западните медии рисуват на Путин – как той се събужда, за да пие човешка кръв, и преди да си легне, яде деца, целият този пошъл политически сатанизъм, който се тиражира на Запад, се разбива в истинската реалност.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини