Ген. Кирчо Киров призна, че е дал стотици хиляди за вербуване на агенти

  • 03 юни 2015 19:46

  • 4185
  • 4
Ген. Кирчо Киров призна, че е дал стотици хиляди за вербуване на агенти
©

„Политическа поръчка в зародиша си” – така бившият началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров определи делото за присвояването на близо 5 млн. лева. Той обяви, че сумата е по-малка и я е изразходил „целево” – за вербуване на информатори. Той беше гост в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Киров подчерта, че разузнаването не може да съществува без секретност и конспирация. По думите му до делото въобще не би се стигнало, ако в закона бяха регламентирани оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане. „Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност”, посочи ген. Киров, като подчерта, че лично е намирал информатори, до които само той има достъп.

Според него началниците на НРС, ДАНС и „Военна информация” трябва да имат пряко участие във вербуването на „източници, приятели на България”. „Аз съм оперативен офицер 40 години в разузнаването, не мога, когато съм станал ръководител, да избягам от своята същност”, заяви генералът.

Той подчерта, че НРС по негово време е предоставяла на премиери, президенти и шефове на НС „равна по обем и съдържание информация”, като е работела в тясно сътрудничество с Министерство на външните работи.

Киров уточни, че не е запознат в детайли с казуса с КТБ, но коментира, че ситуацията с банката е следена от „заинтересовани разузнавателни служби” и ако Цветан Василев наистина крие тайни за водещи лица в българските политика и бизнес, чуждите разведки може да се опитат да достигнат до тях и така да поставят ред лица в зависимост. 

Според ген. Киров, „българската политика е правилна”, макар и не винаги достатъчно активна и това показва, че службите работят добре.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4185 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.08.08 | 21:56

4
Каква правилна политика бе Кирчо?Та ние нямаме държава от 25 години вече .Във властта са се окопали няколко предатели милиардери който убиват народът с глад и мизерни заплати.

2015.08.08 | 07:35

3
АГЕНТИТЕ СТРУВАТ ПАРИ ВИНАГИ. И АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ВЕРБУВАТ БЕЗ ПАРИ. АМИ С МНОГО ПАРИ.
НЕГЛАСУВАЛ

2015.08.08 | 07:35

2
Дайте пример, на държава без разузнаване и държава която огласява имената на да ги наречем шпионите си!?! Веднага си отговарям, нема такава държава, нема!!! Само едни предателски гюбрета могат да си издадът шпионите!!! МРЪСНИ ГАДОВЕ КОЛКО СА ВИ ПЛАТИЛИ!!!

2015.06.04 | 14:42

1
NIKOGA NIKUDE ZA NICHTO NA SVETA NE SE IZLAGAITE DA KOMENTIRATE SLUJBITE -SILATA NA DURJAVATA-NE-NE NE

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини