Бизнесът ще участва в научните открития

  • 03 юни 2015 14:33

  • 1381
  • 0
Бизнесът ще участва в научните открития
©

Бизнесът започва да навлиза в образованието, това бе решено по време на дискусията на БАН: "Научните чудеса на България", чиято цел е да открои десетте върхови постижения на науката и да фокусира вниманието към младите таланти, съобщава "Стандарт".

Представители на българския бизнес предложиха фирми ще започнат публично-частни партньорства с училища, за да подготвят обучени кадри, способни да прилагат иновации.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров заяви, че науката е двигателят, който може да изведе обществото ни в орбитата, която заслужава, и да помогне българските индустриалци да бъдат още по-успешни.

На форума заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков представи новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", в чийто фокус е създаването на 3-4 центъра за върхови постижения и още между 8 и 10 - за компетентност, като целта е в тях да се прави наука насочена към реалните нужди на икономиката.

Той отбеляза, че 80% от научната и развойна дейност в момента е концентрирана в София, затова една от целите ще бъде по-равномерно разпределение на науката в цялата страна, каз още Денков. За целта във всеки регион ще бъдат създадени между 2 и 3 научни центъра.

Предвижда се да бъде създадена и специална Агенция за управление на науката и иновациите. Ще има и специален регистър за научната дейност, в който всяка научна организация ще има профил и с него ще може да кандидатства за финансиране. Представителите на бизнеса заявиха единодушно, че той трябва да се обърне дори не към висшето, а към средното образование.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини