Скок на продажбите на дребно

  • 03 юни 2015 13:57

  • 1072
  • 0
Скок на продажбите на дребно
©

Продажбите на дребно в 28-те страни – членки на Европейския съюз (ЕС) се повишиха рязко през април, изтривайки спада през март, но в същото време се понижават в България за четвърти пореден месец от началото на годината, показват последни данни на Евростат.

Продажбите на дребно в ЕС нараснаха през април с 0,6% на месечна база, след като през предходния месец се понижиха с 0,4 процентни пункта. Повишение през четвъртия месец на настоящата година с 0,8% бележат продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, продажбите на автомобилни горива нарастват с 0,7%, докато продажбите на нехранителни стоки се повишават с 0,5 процентни пункта.

На годишна база продажбите на дребно в ЕС се повишиха с 2,6% (спрямо април 2014-а година) след растеж с 2,7% през март, като продажбите на автомобилни горива скочиха с 3,4%, продажбите на нехранителни стоки - с 4,3%, а продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 0,6 процентни пункта.

Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Ирландия (повишение с 3,2%), следвана от Румъния (с 3,1%) и Германия (с 1,7%), докато най-солиден спад в продажбите на дребно беше отчетен в Люксембург (спад с 3,5%), Полша (с 2,7%) и Дания (понижение с 1,0%).

Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-солиден ръст в Румъния (скок с цели 8,1%), Ирландия (с 6,9%) и Унгария (повишение с 5,3%), докато най-солиден спад отчитат продажбите на дребно в Люксембург (понижение с 9,0%), Финландия (с 2,1%), Словакия (с 0,9%) и Словакия (спад с 0,2%).

На фона на солидния растеж в търговията на дребно в ЕС, данните на Евростат за България не са добри.

Според европейската статистика продажбите на дребно в България се понижиха през април с 0,2% след спад с 1,4% през март, влошавайки се за четвърти пореден месец от началото на годината.

На годишна база продажбите на дребно в нашата страна отчетоха през април доста анемично подобрение с 0,5% (спрямо април 2014-а) след повишение с 0,8% през март и солиден растеж с над 4% през първите два месеца на годината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1072 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини