Напрежението в Гърмен може отново да се повиши

  • 03 юни 2015 09:58

  • 1405
  • 2
Напрежението в Гърмен може отново да се повиши
©

Напрежението в Гърмен не е стихнало и може отново да се повиши. Това заяви пред „Фокус“ политическият психолог доц. Антоанета Христова.

Според нея сега и най-малкият повод може да запали искрата на напрежението. Това, което се наблюдава в селото сега, е резултат от политическото бездействие, коментира още Христова.

„На практика това е много дълга липса на политика на държавата по отношение на интегриране на малцинствата, абсолютно отсъствие на политики за интегриране на малцинствата, независимо че те се изговарят, декларира и ги мислим. Има даже съвет по този въпрос. Но реално политики, които да постигат ефект и да се отчита промяна, такива в държавата не са се провеждали“, коментира доц. Христова.

Тя отбеляза, че има много висока степен на преживяване на несправедливост и от страна на малцинството, и от страна на мнозинството българи. „Ромите смятат, че не са подкрепени и към тях много често има дискриминационно отношение, което на практика е противозаконно поведение. Българите, смятат че законът не се прилага еднакво с цялата си тежест за всички живеещи в тази страна. Затова двете страни не могат да бъдат разглеждани като виновни страни в проблема“, обясни доц. Христова.

Според нея виновната страна в проблема в Гърмен е държавата, в чиито ръце са всички механизми, които могат да предотвратят подобни случаи в България. Тя коментира, че видими решения и подобряване на ситуацията може да има, но много далеч в бъдещето. „Конфликтът в Гърмен е междуетнически, но причината е липсата на справедливост и на ясна позиция от страна на държавата“, коментира още Христова.

Последвайте канала на

1405 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.03 | 21:26

2
този "психо"лог желае да ни внуши че самите ограбвани Българи са виновни защото циганите не са интегрирани от държавата.
Аз

2015.06.03 | 19:09

1
Държавата, та държавата! Не, че държавата няма никаква вина - но и общините се ослушват! Защо в някой общини нещата са сравнително добре, а в други са направи трагични?!

Добави коментар

Водещи новини