Банда отвлича породисти кучета и ги пласира зад граница

  • 03 юни 2015 06:43

  • 3045
  • 0
Банда отвлича породисти кучета и ги пласира зад граница
©

В Хасково съществува организиран канал за кражба на скъпи породи кучета и пласирането им зад граница, пише haskovo.net. В това са убедени собственици на редица откраднати домашни любимци, до едно от ценни породи за които може да се вземат много пари.

Последния случай е с Джак Ръсела на Весела Атанасова, насилствено отнет от сина й по време на разходка вчера на парк Ямача. Грабежът е станал някъде около 17.30 часа на Младежки хълм, непосредствено до монумента Света Богородица. Група от 6-ма младежи са нападнали стопанина на 1-годишната Мая и са започнали да го налагат. 25-годишния мъж обаче защитавал със зъби и нокти любимеца си, но капитулирал едва когато го заплашили с нож. Нападателите издърпали каишката на животното, грабнали го на ръце и отпрашили в неизвестна посока. Въпреки наличието на много хора зад паметника никой не е помогнал, отчасти респектирани от многобройната група похитители. Ограбеният собственик незабавно подал сигнал до полицията, която се озовала. Всичко обаче завършва по обичайния за кражбите начин - с подаване на писмена жалба и даване на дълги и пак писмени обяснения.

Собствениците нямат никаква гаранция че тяхната любима Мая ще бъде намерена. „Породата Джак Ръсел Териер върви по 2 хиляди лева за животно в Турция. Със сигурност знам, че ги пласират там защото са ме предупреждавали“ разказа Весела. От колеги кучкари разбрала, че и други ставали жертви на отвличане на породисти кучета, като напоследък модата била именно Джак Ръселите. Само преди два дни, този път 4-ма нападатели са атакували мъж около стадиона на Ямача и след прилагане на сила са отскубнали от ръцете му животно от същата порода. Другото разклонение на канала било към Гърция, където цената на Ръселите била още по-голяма. Откраднатите животни били ползвани за разплод, затова се ценели повече женските. „В случая Мая няма да им свърши никаква работа, защото преди 2 месеца я кастрирахме и чипирахме“ обясни Весела, за която това е още един повод за паника - животното и може да се окаже безполезно и убито или в най-добрия случай захвърлено на непознато място. А то било със статут на член от семейството.

Откраднатите кучета се изнасят в опиянено състояние, обясниха кучкари сблъсквали се с тази практика. Добрата новина, ако в случая можело да има добра, е че за похитения се грижат внимателно и не го бият или превъзпитават, защото това автоматично сваля от цената и дори може да последва отказ от покупка. От друга страна обаче отвличаният не трябва да бъде агресивен и силен. Преди модата била да се задигат Ретривъри или Хъскита, но първо цената им паднала и второ кучетата от тези породи са силни и много привързани към стопаните си. Въпреки това имало специалисти, които могат да задигнат дори мастиф и дог и безпроблемно да го трафикират зад граница, предупреждават кучкарите и препоръчват стопаните да се оглеждат на 4 очи особено по време на разходки в гористи паркове. По неофициална информация бизнесът с породисти кучета ставал много доходоносен в Хасково където всеки трети имал домашен любимец. Някои от високоценени породи.

Собствениците на открадната Мая умоляват всеки който я види, в случай че животното успее да избяга или бъде изхвърлено от похитителите, да позвъни на посочения на снимката телефон. Стопаните обещават парично възнаграждение.

Последвайте канала на

3045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини