Община Варна плаща за незаконно съборена къща в "Аспарухово"

  • 02 юни 2015 06:49

  • 1845
  • 0
Община Варна плаща за незаконно съборена къща в "Аспарухово"
© Булфото

Община Варна трябва да плати незаконно съборена къща по време на наводнението в кв. “Аспарухово” от 19 юни миналата година. Това става ясно от решение на Административния съд Варна по дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, пише в. "Труд".

Ищците са двама собственици на къща с площ 67кв. м, състояща се от две стаи, хол и кухня, принадлежащ склад и сервизно помещение. Къщата им била съборена в тяхно отсъствие на базата на две заповеди - едната е за обявяване на бедствено положение в част от квартала, а втората за освобождаване на опасните сгради в район с определени граници.

По време на съдебното заседание представителят на общината отричал местната власт да има нещо общо с бутането на къщата. От събраните по делото доказателства обаче съдът приел, че събарянето на постройката е станало именно вследствие на двете разпореждания на общината.

Нещо повече - съдебнотехническата експертиза показала, че къщата на ищците не попада в обхвата на действие на втората заповед.

Експертизата показвала още, че премахнатата сграда е разположена на 100 метра от ударната вълна, а покрай нея е минал единствено калният отток на височина 40 см. Според вещото лице този отток не можел да нанесе щети на сградите, налагащи тяхното събаряне.

Свидетели потвърдили, че къщата на жалбоподателите е била много добре поддържана, конструктивно здрава, имала е само проблемен участък от покрива, който обаче се е образувал много преди наводнението. Освен това същата сграда била единствената съборена в района.

Съдът прие тезата на ищците за доказана и осъди общината да им плати 29 200 лв. Сумата е получена от извършената пазарна оценка на имота. Пострадалите са поискали и 2500 лв. обезщетение за погубени движими вещи и покъщнина, но поради липса на доказателства за съществуването им, претенцията не е уважена.

Общината ще трябва да плати и 920 лв. съдебни разноски, които пострадалите са направили около съдебния процес.

Последвайте канала на

1845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини