РЗИ затвори моргата в София заради липса на място

  • 29 май 2015 13:43

  • 4570
  • 2
РЗИ затвори моргата в София заради липса на място
©

Районната здравна инспекция затвори Съдебна медицина на ул. "Здраве" № 2 в столицата заради невъзможност да приеме повече трупове. Над 200 мъртви тела задръстват хладилниците на трупохранилището и обичайната миризма покрай сградата вече се усеща чак до малкото НДК, алармираха лекари, работещи близо до мястото, цитирани от Блиц.

Съдебни медици разкриха, че най-старият труп там е от 2005 година. Човешките останки се освобождават от Съдебна медицина с разрешението на МВР и прокуратурата, със съдействието на Столичната община, която трябва да извози труповете до гробищата.

Залежалите тела са на хора, чиито близки не са ги потърсили или са отказали погребение, или на такива, за които районната прокуратура не е дала разрешение за полагане в гроб заради липсата на идентификация. Запознати със ситуацията в моргата твърдят, че чувалите с умрели текат и наоколо пълзят червеи.

Към момента прибирането на починали са поели "Пирогов" и ВМА, но и там мястото е ограничено, тъй като навсякъде има неприбрани останки. Ако проблемът не се реши в следващите няколко дни, София е изправена пред криза и на никого не е ясно къде ще бъдат карани труповете.

От моргата на ул. "Здраве" в София обявиха, че отново ще отвори врати в 16:00 часа днес, след като, заради прекомерния брой трупове, Районната здравна инспекция затвори Съдебна медицина. Причината за натрупването на прекомерен брой мъртъвци е била в разрешителните за служебни погребения и в обезпечаването на погребенията от Столичната община.

В момента ситуацията е овладяна, увериха оттам.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4570 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.05 | 12:37

2
Един съвет към службите - В найлонови чували и ги окачете по дърветата из столицата.Хем ще служат за украшение!

2015.05.31 | 12:57

1
Настанявай те ги в пленарна зала,така винаги ще има кворум.Смятам че ще свършат повече работа от нашите депутати .

Добави коментар

Водещи новини