CNN: Финансовите злоупотреби в "Роскосмос" са за над 1.8 милиарда долара

  • 27 май 2015 16:44

  • 2484
  • 8
CNN: Финансовите злоупотреби в "Роскосмос" са за над 1.8 милиарда долара
©

Руската космическа индустрия днес е в криза, причина от свиване на финансирането, корупция и "морално разложение", съобщава CNN, позовавайки се на източници в правителството.

Милиарди рубли са загубени в неясни плащания, изпълнението на проектите за строежи се бави, а важни изстрелвания на сателити се провалят. През 2014 г. във федералната космическа агенция "Роскосмос" са извършени финансови нарушения на стойност 92 милиарда рубли (1.8 милиарда долара) по данни на руската агенция, която следи публичните разходи. Ръководителят на държавния одит Татяна Голикова споделя, че първоначално е била шокирана от огромната сума, с която е злоупотребено в космическата агенция, пише dnevnik.bg.

"Първоначално не можех да повярвам на инспекторите си", казва тя по време на годишната си презентация пред руския парламент.

В центъра на проблемите на "Роскосмос" е строежът на "Восточний космодром". Новата площадка за изстрелване на космически апарати, разположена в източната част на страната, трябваше да бъде завършена до края на годината, а първите мисии с хора на борда трябваше да бъдат извършени през 2018 г.

Проектът обаче страда от серия от забавяния заради проблеми с финансирането и корупция, твърди CNN. Голикова казва, че разходите по строежа са нараснали с 20%, в момента текат няколко криминални разследвания по обвинения в корупция. Космодрумът е ключов за възможностите на Русия да изстрелва ракети, тъй като днес страната все още разчита на съветската площадка "Байконур" в Казахстан.

През последния месец Русия изгуби два космически апарата. Товарен кораб без екипаж изгоря в земната атмосфера след проблем с комуникационната техника, а ракета "Протон-М", която трябваше да изведе мексикански сателит, се разби в Сибир. Заместник-премиерът Дмитрий Рогозин смята, че основната причина за инцидентите е тежката корупция в космическата индустрия.

"При толкова тежко морално разложение не бива да сме изненадани от високата степен на инциденти", заяви Рогозин, който отговаря за авиационния и космическия сектор. Икономическата криза в Русия наложи значителни ограничения на космическата програма, като през март бюджетът на "Роскосмос" за следващото десетилетие беше намален с 35%, до 2 трилиона рубли (37 милиарда долара).

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2484 8

Коментари 8

Добави коментар
Пян_Гъ

2016.04.28 | 18:12

8
CNN да каже на полицията да не бие толко негрите /\'га бачкаха на памука, беше гот, нали, а сега - \"не ни трябвате вече\"/, да каже да поправят Мексиканската стена, че е много пропусклива и други такива работи... Какво са се заяли с руските тикви, сякаш те самите са големи хубавци. Мирише лошо и от двете страни на Атлантика.

2016.04.28 | 18:11

7
МОЖЕ НО ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАМ, В РУСИЯ ВЕЧЕ ГИ ЛОВЯТ КОРУМПЕТАТА
НРБ

2016.04.28 | 18:11

6
Понеже совалките изобщо не падаха за това не летят сега.Когато грабежа е официална политика на САЩ,то за корупцията е смешно да се говори!
уууууу,

2016.04.28 | 18:11

5
да бехте викнали Боко да ви построи космодрума! Евтино строи човека и ..бързо.
Ала бала

2016.04.28 | 18:11

4
Нищо ново по слънцето. Както на всякъде по света, така и в Русия има разскъсваща корупция и кражби. Разликата е че те като богата на всякакви ресурси държавава могат да направят така, че народа да не го усеща и да не припадне от бедност, както е у нас, макар, че в по голямата си част Русия с нищо не се отличава от България по бедност и и изостаналост.

2016.04.28 | 18:11

3
Там където е полазила проказата наречена социализъм и комунизъм всичко е корупция и незаконно забогатяване !!

2015.06.04 | 20:20

2
леко са изкривили инф. от сnn става въпрос за строежа на новата ракетна площатка за финансови машинаци на фирмите изпълнители на строежа който не са плащали заплати от доста врем на работниците и техния бунт не за руската космическа програма и тази новина е доста" нова" от преди три месеца
един шоп

2015.05.31 | 00:09

1
ПиянГъ. Га духаш супата боклук сдухан

Добави коментар

Водещи новини