Депутатите приеха доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 година

  • 21 май 2015 12:41

  • 1373
  • 1
Депутатите приеха доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 година
© Булфото

Народното събрание прие доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 година.

В доклада се посочва финансовия недостиг и ерозията на отбранителните способности. "За” гласуваха 98 депутати, 8 бяха "против”, а "въздържал се" нямаше. Като основни изводи в доклада се посочва, че независимо от продължителния финансов недостиг и критичното състояние на въоръжението и бойната техника, българските въоръжени сили са в състояние да изпълнят възложените им мисии и задачи с известни ограничения. Това обаче се постига с цената на допълнително натоварване и рискове за живота и здравето на личния състав. Освен това, състоянието на войсковия ред и дисциплината на личния състав от Българската армия през 2014 година, удовлетворява и във формированията са създадени необходимите условия за изпълнение на функционалните задължения, задачите и мероприятията от ежедневния войскови живот. Общият брой инциденти във въоръжените сили, допуснати през 2014 година, бележи намаление с 6% в сравнение с предходната година.

В докладът е записано като извод, че кризата в Украйна се отразява негативно върху обстановката по сигурност в региона и в Европа. Действията на „Ислямска държава” носят значителен дестабилизиращ потенциал. Предизвикателствата пред сигурността по източните и югоизточните граници на НАТО налага необходимостта от засилване на сътрудничеството в отбраната, както между държавите-членки на НАТО, така и между Алианса, страни-партньори, ЕС и други международни организации. От Министерският съвет посочват, че системното намаляване на бюджета за отбрана, което през 2014 година достигна до 94 035 000 лева по-малко от разходите за отбрана през 2013 година, задълбочи съществуващите проблеми и ерозията на отбранителните способности. Още повече, че това намаление стана в момент на критична необходимост от допълнителни капиталови разходи за подмяна на остарелите и неефективни системи въоръжение и бойна техника и в трите вида въоръжени сили.

Финансовият недостиг влияе негативно върху поддържането на въоръжението и техниката в изправност, на ефективното провеждане на мероприятията от ежедневния учебен процес и на бойната подготовка във формированията. Недостатъчните разходи за отбрана в това число и за основното въоръжение, техника, изследователска и развойна дейност, задълбочават технологичното изоставане на въоръжените ни сили и в перспектива.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В

2015.05.21 | 16:06

1
Безобразие!!!

Добави коментар

Водещи новини