ЕП предлага план за по-сигурно здравно обслужване

  • 19 май 2015 21:09

  • 1763
  • 0
ЕП предлага план за по-сигурно здравно обслужване
©

Европейският парламент прие днес резолюция за справяне с нарастващата устойчивост на хората и животните към антибиотиците, за по-отговорно използване на съвременните методи за лечение и за насърчаване на иновациите, съобщи пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите отбелязват, че инфекциите, свързани с медицинското обслужване, засягат 8-12% от пациентите, приети в болници в ЕС. Всяка година 37 000 души в ЕС умират от такива инфекции, което натоварва допълнително ограничените бюджети за здравеопазване.

Не може да бъдат наложени мерки за строги икономии, ако те влияят на безопасността на пациентите, персонала или специалистите в болниците, заяви докладчикът Пиерникола Педичини (група "Европа на свободата и пряката демокрация" (ЕСПД), Италия), чиито препоръки бяха одобрени с 637 гласа срещу 32 "против" и 10 въздържали се.

"В Европа 25 000 души умират всяка година заради нарастващата устойчивост към съществуващите антимикробни средства, така че трябва да насърчим научните изследвания за откриването на нови видове лекарства.

Във ветеринарния сектор интернет продажбите на антимикробни вещества и тяхната профилактична употреба следва да бъдат прекратени", добави Педичини. ЕП отбелязва, че икономическата криза е повишила натиска върху националните бюджети за здравеопазване, което от своя страна оказва въздействие върху безопасността на пациентите. ЕП призовава страните от ЕС да направят так, че безопасността на пациентите да не бъде засегната от мерките за строги икономии и системите за здравно обслужване да останат достатъчно финансирани.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1763 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини