Метрото извози такситата

  • 15 май 2015 06:21

  • 5233
  • 4
Метрото извози такситата
©

Новата отсечка на столичното метро, която вече стига до „Младост 4” и до летището, извози таксиметровите шофьори и намали драстично приходите им. Водачите на жълти коли дълго време разчитаха на отдалечеността на тези квартали от центъра на града и неудобния транспорт, за да си докарват прилични печалби, пише "Монитор".

Един курс от летището до Народното събрание например излиза между 10 и 12 лева. В зависимост от шофьора обаче цената може да стигне и до 20 лева. Ако пък се качи чужденец, който не знае, че апаратът отчита в левове, а не в евро тогава печалбата е двойна. Същото е положението и с „Младост 4”, където работещите в Бизнес парка едва се дореждаха за свободно такси.

След като се откри линията на метрото за там обаче клиентелата секна рязко. Дори стоянката там вече е празна.

„Не можем да виним хората. За курс от „Младост 4” до най-близката станция на метрото аз им взимам между 5 и 7 лева, понякога и 10, ако искат да стигнат до Орлов мост. Да не са луди да ми дават на мен тия пари, когато могат да се приберат за едно левче с метрото”, разказа пред „Монитор” таксиметров шофьор от голяма столична компания.

Той и колегите му се оплакват, че вече трудно изкарват по 40 лева на ден, от които трябва да си платят арендата на колата – 25 лева и да сипят гориво. 

За да избият загубите от деня когато железницата работи, таксиджиите са се заели да кръстосват нощна София с надеждата за по-хубав курс. Нощем тарифата на много от такситата обаче е много по-висока от официално обявената в колите 0,88 лв. Стоянките в центъра на София са пълни с чакащи таксита, а в малките часове те задръстват и улиците пред входовете на нощните заведения.

При пробег от 10 километра например на нощната тарифа апаратът вместо да отчете 9 лв., показва 15-20 лв. при положение, че почти няма движение по улиците и разстоянието се изминава за десетина минути. За 5 км. по същата тарифа сметката излиза 8-9 лв. Това се получава при пътуване с наети на улицата таксита от големи известни компании, не става въпрос за „копърки“. Просто обявената тарифа по никакъв начин не се връзва с отчетеното от апарата.

Заради спада на клиентелата много таксиджии предлагат колите си под наем, с надеждата за поне някакви сигурни доходи. Ако доскоро за седмица ползване на жълтия автомобил се плащаше 180 лева, сега цената е спаднала до под 100 лева, като дори уикендът е безплатен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5233 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
милиони увредени дневно

2015.05.19 | 12:31

4
на снимката ясно се вижда тежко увреждан от холограмни и обемно преобсебващи оръжия гражданин с червено яке и раница..
оправете сигурноста в метрото

2015.05.19 | 12:30

3
Изключително опасна техника комбинирана с билети с холограми убиици увреждат всеки дръзнал да влезе в метрото. З а много се закачат духове проникнали през измеренията ..Кога длъжностните лица отговарящи з а метрото ще спрат д а разпространяват холограмни оръжия вкл тежко увреждащи като настоящите билети и карти..

2015.05.16 | 19:41

2
Нищо им няма.
ууууууууууу

2015.05.15 | 15:07

1
хахахаха

Добави коментар

Водещи новини