Над 5 млн. регистрации за година отчетоха нишовите домейни

  • 14 май 2015 15:50

  • 1636
  • 0
Над 5 млн. регистрации за година отчетоха нишовите домейни
© Getty Images/Guliver

Новите нишови домейни отчетоха над 5,4 млн. регистрации само година след световната си премиера, сочи справка в сайта namestat.org, цитирана от divident.bg.

Домейните, които са регистрирани в Китай, напълно доминират в челната десетка на най-масово избираните разширения.

Домейнът .xyz води в класацията с близо 1 млн. регистрации, генерирани изцяло от китайски интернет предприемачи. На фона на това, не е никаква изненада, че на второ място се нарежда китайският йероглиф за думата .online. В челната десетка попадат още .science, .club, .berlin, .wang, .link, .realtor, .party и .top.

Сред домейните, съответстващи на имената на градове по света, на първо място по брой регистрации се нарежда .berlin с над 151 хил. регистрации. След него в класацията попадат .nyc, .london, .tokyo, .koeln, .hamburg, .moscow, .москва (изписано на кирилица), .paris и .vegas.

Въпреки огромният брой регистрации на новите TLD (top-level domain - домейн от първо ниво), в първите 1 млн. сайта в класацията Alexa, има едва 4 185 сайта използващи новите разширения. Това навежда на мисълта, че огромна част от запазените нови TLD са закупени с цел търговия на вторичните борси за домейни.

Така или иначе, новите разширения имат силно изразен нишов характер. Наблюденията сочат, че компаниите предпочитат новите предложения за промотиране на нишови продукти или за подстраници към основния корпоративен портал.

Новите TLD започнаха да стават поетапно достъпни в началото на миналата година. Решението за вкарването на свежата алтернатива на традиционните домейни, бе взето от ICAAN - организацията, която администрира имената на уеб страниците в интернет.

Последвайте канала на

1636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини