Западът: Скопие да разследва случая в Куманово

  • 12 май 2015 14:18

  • 1259
  • 1
Западът: Скопие да разследва случая в Куманово
© gettyimages

Македонското правителство начело с Никола Груевски трябва да проведе мащабно разследване на събитията в град Куманово. Това е общата позиция на посланиците на САЩ, Европейския съюз, Великобритания, Германия, Италия и Франция в Скопие, предаде ТАСС.

Западните дипломати се срещнаха с ръководителя на кабинета на балканската държава, която през почивните дни се оказа в центъра на международните новини заради сблъсъците в северната част на страната. Посланиците поставиха под съмнение желанието на ръководството на Македония да управлява демократично и в синхрон с европейските ценности.

Текстът на съвместното изявление бе прочетен от представителя на Вашингтон в Скопие Джес Бейли. В документа се посочва невъзможността на властите в Македония да реагират адекватно на обвиненията от страна на позицията. "Това продължително бездействие поставя под съмнение способността на страната да спазва демократичните принципи и евроатлантическите ценности", пише в документа. Отсъствието на конкретни стъпки според представителите на Запада "ще подкопае пътя на страната към НАТО и ЕС", допълват авторите на изявлението.

Своята загриженост изрази и сръбският премиер. Александър Вучич в интервю пред Евронюз заяви, че е разтревожен от събитията в Македония, които могат да застрашат и други страни в Западните Балкани. "Готови сме да окажем всякаква помощ на Скопие", каза ръководителят на кабинета в Белград.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1259 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.05.13 | 20:21

1
До Европейските и щатските Маймуни. Въведете ембарго на Косово. Но няма да го направите . Косово е ваше"Протеже".

Добави коментар

Водещи новини