Проучват защо СЗО е реагирала бавно на кризата с ебола

  • 11 май 2015 19:00

  • 1009
  • 0
Проучват защо СЗО е реагирала бавно на кризата с ебола
© Getty Images/Guliver

Независима експертна група, проучваща какво не е било наред в реакцията на Световната здравна организация към кризата с вируса ебола, заяви днес, че все още не е ясно защо е минало толкова време, докато СЗО предприеме действия, съобщи Асошиейтед прес.

Епидемията от ебола, отнела живота на над 11 000 души, за първи път стана известна през март 2014 г. В своя първи доклад експертната група заяви, че продължава да е неясно защо ранните предупреждения "не са довели до ефективен и адекватен отговор".

Според специалистите СЗО има нужда от "дълбока и значителна организационна промяна". Вирусът продължава да се разпространява в западноафриканските държави Гвинея и Сиера Леоне, а в събота Либерия беше обявена за чиста от ебола.

От 6 май СЗО е регистрирала 59 смъртни случая от вируса в Западна Африка и 129 нови заразявания, показват оповестени днес данни, цитирани от ТАСС.

От началото на епидемията в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне вирусът е отнел живота на 11 064 души, а 26 722 човека са се заразили.

Случаи на ебола са били регистрирани също така в Мали, Нигерия, Сенегал, Испания, Великобритания и САЩ. В повечето от тези страни обаче броят на заразените не е превишавал 10. Изключение прави само Нигерия, където от ебола са се заразили 20 човека, а 8 са умрели, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

1009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини