Привличат със стипендии бъдещи медсестри

  • 11 май 2015 15:08

  • 2980
  • 2
Привличат със стипендии бъдещи медсестри
© Getty Images/Guliver

Болници от вътрешността на страната предлагат на студенти, които учат за медицински сестри, стипендии и възможности на стаж, като така си гарантират, че ще имат квалифицирани кадри след завършването им, съобщи проф.Соня Тончева, ръководител на катедра по здравни грижи в Медицинския университет във Варна, цитиран от БТА.

Недостигът на сестри е изключително сериозен, затова работодателите вече осъзнават, че трябва да бъдат активната страна и да ги привличат още от студентската скамейка, каза Тончева.

Тя уточни, че в момента във Варна за сестри и акушерки учат около 350 младежи, а във филиала в Сливен - още 80. Тончева допълни, че броят на студентите е достатъчен, но при ниските заплати в сектора задържането им в страната е проблем.

Тя каза още, че от тази година студентите им вече имат възможност да избират сами къде да карат стажа си. По думите й най-предпочитана е университетската болница във Варна. Предстои да бъде разкрито обучение на медицински сестри в Шумен и Велико Търново, допълни Емануела Мутафова, декан на факултета по здравни грижи.

По думите й двата нови филиала вече са получили акредитационна оценка, сега предстои одобряването им от парламента. Мутафова допълни, че варненският университет вече предлага на сестрите възможност за кариерно развитие чрез нова докторска програма по здравни грижи.

В момента в нея са включени 14 души. Към програмата има интерес както от действащи медицински сестри, така и от други университети от страната, посочи Мутафова.

Последвайте канала на

2980 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.12 | 02:42

2
Ей престъпници вие изгонихте 3000 мед.сестри да чистят ла-ната в Европа а сега плампате глупости.Истината е в заплатите.Бесилото за вас
Атанасова

2015.05.12 | 02:15

1
Във Велико Търново имаше прекрасна база за обучение на мед.сестри.Нова сграда на института,болницата е близо за водене на практични занятия.А какво стана,сега тъне в забвение тази хубава сграда.Добри специалисти имаше за преподаватели.Оттам излязохме добре обучени, неспиращи се пред трудностите,и най вече с добра професионална подготовка

Добави коментар

Водещи новини