Плевнелиев се среща с президента, с премиера и с председателя на парламента на Монголия

  • 11 май 2015 07:06

  • 993
  • 0
Плевнелиев се среща с президента, с премиера и с председателя на парламента на Монголия
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който е на държавно посещение в Монголия, днес ще се срещне с монголския президент Цахиагийн Елбегдорж, с председателя на парламента Зандаахуу Енхболд и с премиера Чимед Сайханбилег.

Посещението на държавния глава преминава в контекста на 65-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Монголия. Акцент ще бъде поставен върху възможностите за задълбочаване на политическия диалог, засилването на търговско-икономическото сътрудничество и партньорството между България и Монголия в области като минно дело, фармацевтика, енергетика, земеделие и производство на храни, кожарска индустрия, високи технологии, изграждане на модерна инфраструктура, наука, образование и култура. В присъствието на президентите Плевнелиев и Елбегдорж ще бъдат подписани двустранни документи.

По-късно президентът Плевнелиев ще открие Паметник на кирилицата в Улан Батор, който се намира в двора на 118 -то училище - нова гимназия в монголската столица, близо до централна магистрала към летището. Монголия е единствената неславянска страна, която пише на кирилица. Един от инициаторите за създаването на монумента е българският археолог проф. Николай Овчаров, а автор на проекта е скулпторът Спас Киричев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини