Плевнелиев: ЕС е уникален проект за мир

  • 07 май 2015 19:56

  • 2078
  • 22
Плевнелиев: ЕС е уникален проект за мир
© Булфото

Европейският съюз е уникален проект за мир, той има своята важна роля, още повече в трудни времена. Това каза днес пред журналисти президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който пристигна днес в Гданск. Държавният глава ще участва конференция, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война и ще направи изказване в рамките на дискусия "Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?".

Посланието на всички лидери, които ще се съберем днес, ще бъде послание за коректен подход към историческите факти и научени уроци от историята, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Президентът посочи, че на този европейски форум на високо ниво ще бъде дебатиран обективният прочит на историята. Толкова европейско е да посочим истината, да търсим обединението около нея, отбеляза той.

Ще посочим решаващата роля на всеки, който допринесе за победата над фашизма, ще почетем жертвите на тази най-кръвопролитна война в историята на човечеството, разбира се, с нашето уважение и към руския народ, който даде над 30 милиона свидни жертви в тази война, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Същевременно ще се обединим около фактите, каквито са, допълни той и посочи, че за Западна Европа след края на Втората световна война е настъпила голяма промяна в мисленето. Неслучайно ние честваме най-дълготрайния мир, който се възцари след края на Втората световна война именно поради визията на европейските лидери тогава да създадат ЕС - преди всичко един съюз за мир, каза президентът.

Държавите от Централна и Източна Европа попаднаха от един режим във втори тоталитарен режим, ние ще дадем своята оценка за това, отбеляза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Нека си припомним, че в България, веднага след инсталирането на комунистическия тоталитарен режим видяхме т.нар. Народен съд, който изби десетки хиляди и целия елит на нацията. Нека си припомним, че когато всички се радваха на освобождаването на Аушвиц и на концентрационните лагери в части от Европа, в други части на Европа "Гулаг" продължи да съществува с не по-малко жестоки методи, посочи държавният глава.

Обективният прочит на историята е важен, Европа е силна не със своята армия и не със своята финансова дисциплина, Европа е силна със своите правила, с обективния прочит, с коректността към случилото се и към това всички да научим историята и уроците й, отбеляза президентът. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното вижда и рискове. Надигащата се вълна на популизъм и ултранационализъм, агресивният начин на говорене на толкова много политици не ни води към нищо добро, това са ненаучени уроци от историята, смята държавният глава. Само заедно, активирайки нови двигатели на интеграцията, можем да отговорим на усилията днес за разделение и за отслабване на ЕС, заяви той. Тези нови двигатели на интеграцията могат да бъдат в сферата на финансите - Европейския банков съюз, на енергетиката - Европейския енергиен съюз, в сферата на външната политика, на отбраната.

Денят на Европа по никакъв начин не противоречи на почитането на паметта и на уроците от Втората световна война, коментира държавният глава в отговор на въпрос. 9 май като Ден на Европа включва в себе си научените истории, честването на победата над хитлерофашизма, но и обективния прочит на историята на комунизма и обективния прочит на всичко, което ултранационалисти, популисти и радикали свършиха в Европа в продължение на векове, смята Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Денят на Европа е нещо, което всички ние, надявам се все повече и повече в бъдеще, да осъзнаваме като нашия ден на обективния прочит на историята и нашия ден на битката за мир в Европа, която минава само през научените уроци и през битката за човешки права и върховенство на закона, каза той.

Лидерите, които се събират днес в Гданск, ще излъчат позитивното послание за съчувствие, за коректност към историческите факти и за обединение около историята, такава, каквато е - не пропагандната, не манипулираната история, посочи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Много ми се иска да постигнем това и в България. Много ми се иска, така както българите са обединени като един около оценката си за фашизма, да се обединим и около оценката ни за комунизма - и доброто, и лошото, да го сложим в музея, да го сложим в учебниците и да гледаме напред, заяви президентът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2078 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2015.05.09 | 10:57

22
Пастирката тотално е изтрещяла
гошо

2015.05.09 | 10:57

21
Хвани някой да те научи да маршируваш или да ходиш като мъж.Накарай жена ти да ти покаже.
росене

2015.05.09 | 00:31

20
този уникален проект за мир е само твое лично мнение което не го споделят много хора !!!!!!!!!!!!! такива думи уникален не ги използвай !!!!!!!!!!
Аз

2015.05.08 | 22:27

1
Аха! Много сте! В UK са двама - скоро и у нас ще останете само ти и ... а.а.а.а - всъщност само ти, Волене!
росене

2015.05.09 | 00:30

19
ти си бита карта !!!!!!!!!!!!!!!!

2015.05.09 | 00:30

18
явно не знае за лисабонският договор който унищожава суверенитета на държавите !!!!!!!!! този договор е отхвърлен и по-късно приет по най-недемократичният начин !!!!!!!!!!!!!
IALOVATA KURVA BOIKO-IZIADE XYIA NA DOGAN

2015.05.09 | 00:30

17
TOVA SA DVETE IALOVI KURVI BOIKO I ROSKO
д-р Менгеле

2015.05.09 | 00:30

16
РАУНДЪП - хербицид за борба срещу Плевели, 200ml от хербицида се разрежда с 12 литра вода!

2015.05.09 | 00:30

15
EU e unikalen razvadnik na pederasti i teroristi !Ot pastirkata osven prostotii drugo ne oqakvaite !

2015.05.09 | 00:29

14
Расим Чехльов е уникален мухлю.
ASPARUH

2015.05.09 | 00:29

13
VİNAGİ SAM SE VAZHİ6TAVAL NA PREZİDENTA ,JELAYA OT VSE SARTSE DA OSTANE NA TOZİ POST PONE O6TE TRİ MANDATA !!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини