Над 6% от персоналните компютри в Европа търпят загуби на данни

  • 04 май 2015 13:39

  • 1154
  • 0
Над 6% от персоналните компютри в Европа търпят загуби на данни
©

Над 6% от персоналните компютри в Европа търпят загуби на данни всяка година, което прави по общо 1.7 милиона инцидента, сочи доклад, цитиран от българската компания за компютърно обслужване XYZ (www.xyz.bg). Шест са основните причини за загуба на данни, като повреда на хардуера е причина за 42% от тях.

Човешка грешка, в която се включва и случайното изтриване, причинява 31% от загубите на данни.

За 13% от тях е виновен проблем със софтуера, а 7% се дължат на вирус. Кражбата (5%) и природните бедствия (3%), като наводнения, пожари, гръмотевични бури и внезапни спирания на тока, са последните две причини, поради които компютрите губят ценна за притежателите си информация.

„Най-честата причина за загуба на данни е свързана с ежедневието ни – с това как съхраняваме и боравим с информация“, посочва системният администратор в XYZ Ивайло Михалков.

„И ако загубата на данни има по-емоционално изражение при отделния човек, то за големите компании тя се измерва в големи финансови загуби“, казва експертът и посочва за пример атентатите от 11 септември. Тогава, поради сгрешени стратегии за архив на данните, част от компаниите с офиси в разрушените кули, загубиха цялата информация поради липсата на копие, което да се съхранява извън сградите. Добрите практики за защитата на вашите фирмени данни препоръчват да съхранявате данните си на три места: данните и файловете, с които работите, на автоматично копие, което да се прави минимум веднъж на ден и друго копие, което да е изнесено извън офиса, което се прави минимум веднъж в седмицата.

Прочети повече

Последвайте канала на

Нора Виткова
1154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини