Затегнаха мерките за сигурност в Истанбул заради евентуални демонстрации за 1 май

  • 01 май 2015 11:54

  • 1495
  • 1
Затегнаха мерките за сигурност в Истанбул заради евентуални демонстрации за 1 май
© Getty Images/Guliver

Турските власти затегнаха мерките за сигурност в Истанбул, за да предотвратят неразрешени демонстрации за 1 май, предаде AFP.

Движението по улиците, водещи към центъра на града, и на обществения транспорт е силно ограничено. Полицията е блокирала достъпа до площад „Таксим“ – традиционно място за протести в града, съобщава Фокус.

Няколко хиляди души взеха участие в протест в истанбулския район Бешикташ, като скандираха „Да живее 1 май“ и „Рамо до рамо срещу фашизма!“. Акцията се проведе при засилено полицейско присъствие.

Администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган, разклатена от седмици на кървави антиправителствени протести през лятото на 2013 г., епицентър на които стана площад „Таксим“, се тревожи от публични демонстрации преди парламентарните избори на 7 юни. В опит да осуети евентуални протести, главната линия на метрото е спряна, а трамваите се движат само по част от маршрутите. Властите са издигнали бариери по периметъра на „Таксим“, правейки достъпа невъзможен дори и за пешеходците. Част от фериботните услуги през Босфора са прекратени, за да не могат хората от Азиатската страна да се присъединят към протестите в европейската част на града. Наложена е забрана на полетите на частни хеликоптери, с цел въздушното пространство да бъде запазено за полицията.

По данни на турските медии, в Истанбул са разположени над 20 000 полицаи, подкрепяни от 62 водни оръжия, които ще бъдат използвани при евентуални сблъсъци.

Първи май в Турция е национален празник. По-рано през тази година парламентът прие нов закон за сигурността, който дава на полицията повече правомощия при разпръсването на протестите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1495 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ee

2015.05.09 | 11:57

1
zashto lijite horata cestvaniyata na 1 vi may v istanbul e v yeni kapi ima myasto opredeleno za takiva tseli iskate piyanite da palyat i cupyat taksim li3106

Добави коментар

Водещи новини