Рекорден брой са се явили на предварителния изпит по химия в Медицинския университет в Плевен

  • 30 април 2015 14:00

  • 1374
  • 0
Рекорден брой са се явили на предварителния изпит по химия в Медицинския университет в Плевен
©

Рекорден бе интересът на кандидат-студентите към предварителния изпит по химия в Медицинския университет в Плевен. Това съобщи за БТА експертът Велина Дукова.

Кандидатите са били двойно повече и са показали по-добри резултати, спрямо миналогодишната кампания. Работите на двама са оценени с пълно "шест". Това е бил третият предварителен изпит за специалност "Медицина", на който са премерили сили 410 кандидати. Общият брой на явилите кандидати по всички специалности е бил над 600.

Ръководството на висшето училище смята, че това е следствие от въвеждане на електронното подаване на документи и промяна във формата на изпитите. Постепенното преминаване към тестово изпитване ще прекрати практиката на успех от така наречените "зубрачи" - т.е. учебният материал по биология и химия да се възпроизвежда механично чрез заучаване на теми, и ще доведе до подбор на мислещи кандидати, смятат от академичното ръководство.

Анализът на резултатите по химия показва по-нисък процент на слабите и средни оценки, в сравнение с предходни години. Делът на добрите и много добри оценки също е по-висок. Значително са се увеличили отличните оценки над 5.50 - от 2 на сто през м.г. на 6 на сто през тази. Целта на предварителните изпити е кандидатите не само да проверят знанията си, но и да получат оценка, равностойна на тази от редовната изпитна сесия през юли.

Последвайте канала на

1374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини