НС възложи на Сметната палата одит на ефективността на банковия надзор заради КТБ

  • 29 април 2015 14:52

  • 928
  • 1
НС възложи на Сметната палата одит на ефективността на банковия надзор заради КТБ
© Булфото

Народното събрание възложи на Сметната палата/СП/ одит на изпълнението: Ефективност и ефикасност на банковия надзор, осъществяван от БНБ за периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. Вносител на проекта за решение е Мартин Димитров/Реформаторски блок/ и група народни представители. То бе подкрепено от 83-ма депутати, без нито един "против" и "въздържал се".

Срокът на проверката е три месеца от датата на възлагането й от парламента. На 31 август СП трябва да внесе в НС окончателния си доклад по одита. Изпадането на КТБ в несъстоятелност показва сериозни проблеми при функционирането на надзора върху кредитните институции, мотивира се вносителят. По-важният въпрос бил да се даде отговор дали са предприети своевременно надзорни мерки за предотвратяване и преустановяване на незаконосъобразните практики в КТБ. Мартин Димитров подчерта, че има теми, по които НС трябва да бъде единно и да отстоява националния интерес.

Една година след казуса КТБ няма вътрешна проверка на банковия надзор, аргументира се той. Ако не го направим ние, остава рискът тази трагедия да се случи отново, предупреди реформаторът. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков присъства в залата при обсъждането и гласуването на решението.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО!!!

2015.04.29 | 18:42

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини