Британският премиер: Само ние ще спасим страната от шотландците

  • 28 април 2015 13:48

  • 1942
  • 3
Британският премиер: Само ние ще спасим страната от шотландците
© gettyimages

Британският министър-председател Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. заяви днес, че неговата Консервативна партия има десет дни до изборите на 7 май да спаси Обединеното кралство от шотландските националисти, които според него ще предизвикат хаос, ако спечелят позиция, превръщаща ги в решаващ фактор за властта, предаде Ройтерс.

Социологическите проучвания показват, че консерваторите и опозиционните лейбъристи са с изравнени сили, и се очаква, че нито една от двете партии няма да спечели категорична победа на изборите. Шотландската национална партия (ШНП), която увеличава своята популярност, откакто шотландците гласуваха против независимостта на референдум през септември, е на път да получи много по-голяма подкрепа отколкото лейбъристите в Шотландия. От ШНП казват, че иска да работят с опозицията, за да попречи на консерваторите да бъдат отново на власт.

Камерън заяви в интервю за в. "Таймс", че ШНП не иска успеха на Обединеното кралство. "Те искат точно обратното", каза той. По думите му ШНП "иска най-доброто за Шотландия, а с останалата част от Обединеното кралство да става каквото ще, защото те не искат да са част от него, те не искат неговия успех".

ШНП, която иска независимост за Шотландия, казва, че институциите на Великобритания се провалят и че партията ще действа конструктивно, за да донесе "прогресивна промяна" в Обединеното кралство, ако спечели позиция, превръщаща я в решаващ фактор за властта.

Камерън заяви, че за него ще е провал, ако консерваторите не спечелят мнозинство. "Ако изборите не бъдат спечелени категорично, това очевидно не е успех", каза той. "Имам дълг в следващите десет дни да направя така, че да спечеля изборите категорично. Десет дни да спася Обединеното кралство", заяви премиерът.

Американският статистик Нейт Силвър, който успешно предсказа резултатите от последните два президентски вота в САЩ, прогнозира, че консерваторите ще спечелят най-много места, но лейбъристите и ШНП, взети заедно, може да имат повече от тях - изход, който той определи като "невероятно объркан".

Последвайте канала на

БТА
1942 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.29 | 07:35

3
Много ми се иска Шотландия да се отдели от Великобритания

2015.04.29 | 07:35

2
Референдума кой го нагласи?! Педал!
Аз

2015.04.29 | 01:00

1
Путин, бе! Не знаеш ли! Всички знаят (а и Путин си призна), че руските войски, изпратени от Путин в Крим, са нагласили референдума!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини