Шефът на КЕВР: Трябва да извоюваме политическа независимост, призната от обществото (видео)

  • 23 април 2015 16:53

  • 1723
  • 3
Шефът на КЕВР: Трябва да извоюваме политическа независимост, призната от обществото (видео)
©

КЕВР трябва да извоюва политическа независимост, призната от обществото. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов по време на заседание на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, предаде репортер на Novini.bg.

Настоящият състав на комисията беше избран от Народното събрание. Това беше направено с цел да се отговори на изискването на ЕК към българските власти да се постигне политическа независимост на този регулаторен орган. Ние поехме чрез клетвата си ангажимента да отговорим на това изискване. Основните предизвикателства са извоюването на политическа независимост, призната от обществото и заедно с това и корпоративна независимост, обясни Иванов. По думите му, изпълненията на тези две условия биха повишили авторитета на комисията.

Всеки един от членовете гласува явно за всяко едно решение, което се приема. Народните представители изразиха подкрепа за по-голяма финансова подкрепа. Съгласно закона, регулаторът трябва да изгради своята структура и да приеме своя устройствен правилник, допълни Иванов.

Освен председателя и комисарите, на централно разпореждане на председателя ще бъде главният секретар, одиторът и служителят по сигурността на информацията. Иванов посочи, че дирекциите на комисията са общо пет на брой, обясни председателят на КЕВР.

По време на заседанието беше представен и новият състав на КЕВР. Това са бившият председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова, Евгения Хаританова, Георги Петков, Георги Златев, Ремзи Осман, Владко Владимиров и Александър Йорданов.

Харитонова изрази убеденост, че до края на годината ще заработи енергийната борса, която по думите й е стъпка към либерализация на пазара на електроенергия. Тя обаче не се ангажира с прогноза кога точно ще се случи това. Харитонова увери също така депутатите от комисията, че КЕВР прави всичко възможно да бъдат въведени умните електромери.

Светла Тодорова представи данни за финансовото състояние на енергийния регулатор. От тях стана ясно, че в състава на КЕВР са включени двама нови членове, заплатите на които възлизат на 127 000 лв. за периода от назначаването им до края на 2015 г. Тя съобщи и че комисията трябва да изплати на неправомерно уволнени през 2012-а и 2013 г. служители сумата от 118 000 лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1723 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.24 | 10:05

3
OT KOTILOTO NA KOSTOV LI SI-BYAGAM FALCHIMENTO
БАРМАН

2015.04.24 | 10:05

2
Извоювай каквото искаш ,но не вдигай цената на тока защото си е е.ало майката, ТЪПУНГЕР...

2015.04.24 | 10:05

1
Всичките сте зависими от политически партии.Не ви вярваме.Дали няма пак да хвърчат домати???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини