Софийските хотели с най-тънки оферти в Европа

  • 23 април 2015 06:53

  • 1036
  • 0
Софийските хотели с най-тънки оферти в Европа
©

София е столицата с най-ниски хотелски цени в Европа, като за нощувка гостите плащат средно по 57 евро. За сравнение престоят в Букурещ е 67 евро, а в Атина 72 евро.

В най-големият български град средната продължителност на престоя е 1,71 нощувки на престой, като хотелите са пълни от понеделник до петък, но в уикенда остават празни. Причината са по-евтините цени. Това стана ясно вчера при представянето на докладът на Kohl & Partner. за хотелския пазар у нас, пише "Монитор".

След най-тежките години на криза от 2012 година броят на пристигналите лица и реализираните от тях нощувки започва да се увеличава, като през 2014г. има ръст от 7,8% или 107 333 нощувки в сравнение с предходната година.

Цялостното нарастване на броя на нощувките обаче не е довело до положителна промяна на хотелския пазар, според Андре Гриби, управляващ партньор във фирмата за туристически анализи. Допълнителният брой легла в новооткритите хотели и разрастването на интереса към възможностите за споделяне на места за настаняване са довели до запазване на средната заетост и спада в цените на нощувките.

Според него, за да дойдат у нас повече туристи в столицата не е нужно да се строят повече хотели, а да се предлагат повече продукти за уикенда, да има повече полети до София, както и да се повиши качеството на услугите. Необходимо е да има организиран пазар за бизнес пътувания и градът да се продават като атрактивна туристическа дестинация.

В момента у повечето европейци името на нашата столица не събужда никаква асоциация, стана ясно от думите на Кристофър Хинтерегер, който представи доклад за нощувките в страната. Според данните, които той цитира, за седем туристите във Варна са намалели с четвърт милион. Оказва се, че класацията за направени нощувки се води от Бургас, броят им за миналата година е над 8 милиона На второ място се нарежда Варна с 4,4 млн. , следват от Добрич и София.

Въпреки, че мнозина хотелиери в столицата дори не са чували за съществуването на социалната мрежа за квартири - AirBnb. На нея се падат около 8 на сто от леглата за настаняване, като цените за престой в частно жилище, което може да се наеме цяло, само стая от него или дори да пренощува в стая за съвместно ползване са между 8 и 399 евро, като средната цена е 43 евро. В София има 400 места за настаняване с AirBnb, които държат около 1700 легла и на практика това е „най-големия хотел” в столицата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини