Ще помагаме на Босна и Херцеговина по пътя й към ЕС

  • 22 април 2015 21:05

  • 1193
  • 2
Ще помагаме на Босна и Херцеговина по пътя й към ЕС
© Пресцентър Президентство

България ще помогне на Босна и Херцеговина по пътя й към Европейския съюз, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в Сараево, където обсъди с председателстващия председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и партньорството в сферата на сигурността.

България е готова да сподели с Босна и Херцеговина опита си в процеса на европейската интеграция, подчерта Плевнелиев: Ще отстояваме последователно и безпрекословно запазването на пълния обем на финансова помощ за Босна и Херцеговина по линия на предприсъединителните фондове.

Ще търсим и допълнителните източници на финансиране по линия на европейски институции и инструменти.

Председателствуващият председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич каза, че страната му ще разчита на българската подкрепа: Ние именно това очакваме - след като извърши реформите, Босна и Херцеговина да получи финансова помощ. Освен тази финансова помощ, която ще облекчи нашите бюджети, очакваме нашите граждани да видят един конкретен голям, примерно инфраструктурен, проект, за който да кажат: "Ето това е от Европейския съюз".

Ние бихме очаквали от България да ни съдейства, да ни окаже помощ за износ на наши, местни продукти през територията на България към Турция.

Стокообменът между България с Босна и Херцеговина е близо 85 млн. евро годишно.

В процес на подготовка е подписването на споразумение за взаимна защита на инвестициите между двете държави, което ще даде тласък на икономическото партньорство.

Вече има сериозен интерес от български компании във фармацията, козметиката, производството на храни, в строителството, енергетиката, транспортната инфраструктура, които имат интерес от сътрудничество.

Ще планираме и изпълним заедно съвместни инфраструктурни проекти в областта на транспортната и енергийна свързаност, посочи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. На въпрос за влошените отношения между Македония и Косово през последните дни Плевнелиев отговори, че България винаги е настоявала да се спазва принципът за добросъседство.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1193 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.23 | 14:34

2
много страна обиколка на ислямски държави прави нашата пастирка
xxl

2015.04.23 | 14:34

1
ХА ХА ХА ЩЕ ГИ НАУЧИМ КАК СЕ КРАДАТ ЕВРО ФОНДОВЕ И СЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ ЩЕ ГИ ВЪВЕДЕМ В КОРУПЦИОННИ СХЕМИ И ОЩЕ КАК СЕ СЪСИПВАТ ЦЕЛИ ОТРАСЛИ В ИНДУСТРИЯТА И ТН

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини