Австрийският парламент призна символично арменския геноцид

  • 22 април 2015 19:18

  • 1459
  • 3
Австрийският парламент призна символично арменския геноцид
©

Австрийският парламент запази днес минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид, съобщи Франс прес. Това се случва за пръв път в страната, някогашен съюзник на османската империя и в която тази формулировка не е призната официално, отбелязва агенцията.

На 24 април 2015 г. започват гоненията, прераснали в геноцид, заяви социалдемократката Дорис Бурес, председател на долната камара в парламента. Церемонията последва оповестяването на обща декларация на шестте парламентарно представени партии, признаваща геноцида. "В името на историческата отговорност, предвид това, че Австро-Унгарската монархия е била съюзник на Османската империя през Първата световна война, наш дълг е да определим тези ужасяващи събития като геноцид и да ги осъдим като геноцид", се подчертава в текста, представен пред журналисти. "Задължение на Турция е да се изправи почтено пред болезнените страници от историята си и да признае за геноцид престъпленията, извършени срещу арменците по време на османската империя", се допълва в документа.

Декларацията, подписана от лидерите на шестте парламентарно представени формации (управляващите Социалдемократическа и Народна партия, крайнодясната Австрийска партия на свободата, партия "Зелени" и две малки либерални парти) не беше гласувана и следователно няма правна стойност. Тя бележи само първата символична крачка към признаването в Австрия на геноцида, посочва агенцията.

Армения, където днес започна международна конференция, посветена на борбата срещу геноцида, приветства декларацията. С това Австрия допринесе съществено към благородната кауза да се предотвратят нови геноциди и престъпления срещу човечността, заяви в комюнике арменският външен министър Едуард Налбандян.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1459 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.25 | 13:04

3
Трябва да помним,за да не се повтори!
Спокоен

2015.04.23 | 21:24

2
Споко... Все още нищо не е станало.... Геноцида започва от утре!!! "....На 24 април 2015 г. започват гоненията, прераснали в геноцид, заяви социалдемократката Дорис Бурес...."

2015.04.23 | 15:42

1
Да признаят и палестинския геноцид

Добави коментар

Водещи новини