Общината в Бургас предупреди да не се пие вода от чешмите, имало алуминий

  • 17 април 2015 18:43

  • 1357
  • 0
Общината в Бургас предупреди да не се пие вода от чешмите, имало алуминий
©

Майки от Бургас изпаднаха в паника заради опасност от наличието на алуминий в питейната вода в Бургас.

Слухът бързо обиколи родителите, които даже вече заявиха, че са забранили на децата си да пият от чешмата, защото водата била отровна. В социалните мрежи заваляха предупреждения, а жени, обзети от паника, хукнаха по магазините да купуват минерална вода, съобщи flagman.bg.  "Когато чуя, че всичко е наред, тогава ще пия от чешмата. Иначе ме е страх, нищо че може да е слух, но може пък да има и доза истина" - коментира млада майка с бебешка количка.

От ВИК Бургас успокоиха жителите, че първите проби на питейната вода са с нормални стойности. "Място за безпокойство няма. Взимат се проби всеки ден, работим с РЗИ Бургас, а днес специално по този случай работим с още една независима лаборатория. След обяд ще излязат всички данни и вярвам, че те няма да съдържат нищо обезпокоително”, заяви говорителят на ВИК Димитър Гюров.

РЗИ от няколко дни прави тестове, тъй като във водоизточници на Варна също е отчетено наличие на алуминиев сулфат. "Поради наличие на гранични стойности на алуминий в малка част от пробите, взети от единични водоизточници от областта, в момента се провеждат повторни контролни анализи от същите, а и от други водоизточници. При евентуален здравен риск хората ще бъдат предупредени" - заяви Елица Карагьозова, говорител на РЗИ - Бургас.

Според експерти с алуминиев сулфат се филтрира водата в началото на пролетта, когато заради зимните дъждове и снегове пожълтява. „Как си представяте алуминий във водата – като настъргани стружки ли? Това е невъзможно. Тук говорим за остатъчни стойности. За да има опасност за хората, един човек трябва да изпие 8 тона вода на ден“, твърдят специалистите от ВиК-Бургас. Резултатите от последните тестове ще бъдат готови до края на деня.

От Община Бургас излязоха със съвет хората да не пият 24 часа вода от чешмата. "Завишени нива са регистрирани в отделни проби, направени в Централна градска част, в района около Бургаски свободен университет и квартал Горно Езерово. Въпреки липсата на сериозен риск за здравето, Община Бургас съветва своите жители и гости в следващите 24 часа по възможност да консумират бутилирана вода. След изтичането на този срок се очаква окончателно нормализиране на положението", се казва в съобщение от Общината.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини