Край на "пищовите" по време на матури

  • 16 април 2015 12:16

  • 2680
  • 2
Край на "пищовите" по време на матури
©

Край на преписването по време на матурите. Инспекторатите по образование въвеждат драконови мерки за предстоящите изпити. Учениците ще бъдат гонени дори за подсказване. Зрелостниците вече са инструктирани за новите правила.

Тази година квесторите ще трябва да са безмилостни към всеки опит за подсказване или нарушаване на нормалното протичане на изпита. Вместо забележка учениците ще бъдат директно изгонвани. Мерките целят да сложат край на "пищовите". За това ще следят не само учителите, но и камери във всяка изпитна зала.

Обратното броене в клас за Георги и Елвира започна. Само след месец двамата ще държат първите си матури.

„Не съм подготвил план „Б” – колкото изкарам, толкова. Значи толкова съм си знаел”, казва Георги Начков – ученик, 12 клас.

Всеки план „Б” за учениците по време на изпитите ще се санкционира сурово, съобщава Нова телевизия.

„Трябва да се даде равен шанс на всички, така че правилата на матурата ще се спазват”, на мнение е Цветелина Тананова, преподавател по български език и литература.

А правилата тази година предвиждат всеки, който пречи, шуми или подсказва, да бъде гонен от изпита.

„Щом се налага, ще бъдем безкомпромисни”, добавя Цветелина Тананова.

„Мисля, че е много добре, защото всеки може да покаже какво може и така няма да има преписвачи”, казва Елвира Байкалова – ученичка в 12 клас.

„Все пак сме отишли да видим колко можем. Техника и пари всеки може да намери отнякъде, но няма смисъл от това”, смята Георги Начков, ученик от 12 клас.

Учениците ще решават матурата под погледа на камери и квестори. А учителите–пазачи не трябва да преподават по предмета на изпита. Не трябва и да проверяват работите на свои ученици.

„Самата система е така разработена – че или учениците се разместват в други училища, или учителите отиват на други места”, коментира Диян Стаматов, директор на 119 СОУ – София.

По време на матурите учениците ще трябва да забравят и за телефоните в клас. И не само: забранени са още коректори, калкулатори и всякакви справочници. Във всяка зала трябва да има поне осем ученици, но не и повече от 15. А най-сериозен ще е контролът върху пищовите.

„Има слушалки, които се слагат дълбоко в ухото и се вадят само с магнит и всякакви начини, които на практика не може да се хванат”, обяснява Георги Начков – ученик в 12 клас.

Учениците няма да могат да излизат от изпитните зали поне в първите 30 минути, нито да се връщат в сградата, след като веднъж предадат матурата. А за да се гарантира спокойното протичане на изпитите във всяко училище по време на изпита, ще има и медицинско лице.

Заради многото празници и изпити през следващия месец учениците ще учат максимум 16 дни, като в клас ще влизат само една пълна седмица. Най-малко ще са уроците за първокласниците и абитуриентите, които приключват с училището именно през май.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2680 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.22 | 19:31

2
Щом зависи от хора,значи всичко е възможно.Камерите няма да ги коментирам даже,на изпитите за шофьорска книжка не вършат никаква работа,пак си плащат и взимат листовките без дори да са ги прочели!

2015.04.22 | 13:43

1
"Пищовите"стрелят срещу честните.

Добави коментар

Водещи новини