Съюзниците убиха лидер на Ал Кайда в Йемен

  • 14 април 2015 20:35

  • 1792
  • 1
Съюзниците убиха лидер на Ал Кайда в Йемен
©

Йеменският клон на Ал Кайда обяви, че един от главните му идеолози, саудитецът Ибрахим ар Рубаиш, е бил убит при удар от американски безпилотен самолет, предаде БТА, цитирайки АП и АФП.

Шейх Ибрахим ар Рубаиш бе убит "в понеделник при нападение на кръстоносците", се казва в пуснатото в интернет съобщение на Ал Кайда в Арабския полуостров (АКАП). Ударът е бил нанесен в Югоизточен Йемен. В него са убити общо шестима души. За главата на Рубаиш бе обявена награда от 5 милиона долара. Ибрахим ар Рубаиш се е бил в редиците на Ал Кайда в Афганистан преди да бъде заловен и пратен в затвора в Гуантанамо.

След освобождаването му през 2006 г. се присъединява към йеменския клон на Ал Кайда. Бил е смятан за един от главните идеолози и богослови на групировката. Миналата година той приветства превземането на части от Ирак и Сирия от основния съперник на АКАП "Ислямска държава". АКАП е смятана от САЩ за най-активният и опасен клон на Ал Кайда. Тя пое отговорността за януарското нападение срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж, в което бяха убити 12 души.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1792 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.16 | 08:56

1
Целия Кремъл да ти го начука в разширения gaz

Добави коментар

Водещи новини