Само 7 % от българите участват в програми за повишаване на квалификацията

  • 14 април 2015 14:03

  • 615
  • 0
Само 7 % от българите участват в програми за повишаване на квалификацията
©

Едва 7 % от българите в трудоспособна възраст участват в програми за повишаване на квалификацията. В същото време, 23 на сто от работодателите не могат да намерят персонал за компетентностите на съответното работно място. Данните са от проучване на Световната банка и институт " Отворено общество " и бяха представени в сътрудничество с Българската стопанска камара, предаде БНР.

Според психолозите, 80 на сто от българите смятат, че събитията в живота им са предопределени и не зависят от тях и едва 20 процента вярват, че с повече усилия и учене през целия живот могат да променят към по-добро професионалния си път.

Вратата към личното съвършенство, към професионалното съвършенство, към успеха, се отваря отвътре. Едно образование, една квалификация, има актуалност някъде между три и девет години и ако ти не инвестираш в собственото си развитие, отпадаш от пазара на труда, казва Точно Томов от Стопанската камара.

В същото време до 2050-а година най-голямата група от населението на България ще бъде на възраст около 50 години, показва проучването на Световната банка. Затова от всеки работещ българин ще се изискват повече умения на трудовия пазар. Освен това, при мъжете уменията тежат повече при търсенето на работа, докато при жените определяща е дипломата. В същото време хората с по-високи познавателни и социални умения имат по-голям шанс на пазара на труда, независимо от образованието.

Последвайте канала на

Десислава Станева
615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини