Индийци пощуряха по пещерите в Родопите

  • 14 април 2015 07:16

  • 2192
  • 1
Индийци пощуряха по пещерите в Родопите
©

Индийци пощуряха по пещерите в Родопите. Много чужденци от различни точки на света, сред които много индийци, идват в планинските градчета, за да посетят Ягодинската пещера, Дяволското гърло и Ухловица, пише „Новинар”.

„Имали сме туристи от различни държави, освен от Европа и Азия, тук идват и екскурзианти от Африка, които остават удивени от природата ни”, разказа екскурзовод от пещерата Ухловица, която се намира край родопското село Смилян.

И в почивните дни имаше засилен интерес от туристи да разгледат пещерата. Най-големи фенове са българите, които използват случая и да минат през село Смилян, откъдето да опитат и да си купят за вкъщи истински смилянски фасул. Най-оборотен е прочутият боб, който се продава по-евтино в кръчмите и къщите за гости. Там той върви по 7-8 лв. за килограм. Фасул може да се купи и от местните магазинчета и сергии, но цената му е с левче по-висока.

Междувременно туроператори обясниха, че българските скиори напоследък съчетават пистата с културния туризъм. Много от запалените по ските и сноуборда вече избират да отседнат в хотели около Пампорово. Предпочитано е селцето Широка лъка, което е част от Стоте национални туристически обекта.

Селото е прочуто със своите автентични родопски къщи, като Згуровската, Учиковската и Григоровската. Там е и къщата на капитан Петко Войвода. „Дойдохме тук, за да се насладим на природата и да видим нещо по-различно. В Пампорово сме на ски всяка година, там е типичен курорт, докато тук атмосферата е по-автентична. С кола сме и ходим всеки ден до пистите в Пампорово оттук”, разказаха запалени скиори от София.

Туроператори допълниха, че освен в селищата в Родопите, през почивните дни хотелите в Хисаря, Банско и Велико Търново също са били пълни за празниците.

Много от нашите клиенти вече си закупиха екскурзии за месец май още през януари с ранни резервации, съобщи туроператорът от Велико Търново Пепа Брусева пред Фокус. Тя уточни, че сред предпочитаните курорти за пролетните празници са тези, в които се развива спа и планински туризъм. По думите й хората от Търново предпочитат курортите в Еленския балкан, в Рибарица и в Троянския балкан.

Тя каза още, че има интерес и към курортите като Хисар, Велинград и Чифлика. Брусева добави, че много българи избират да отидат в чужбина за празниците, тъй като цените на почивките не се различават много. Тя беше категорична, че колкото по-рано се направи резервацията, толкова по-евтина излиза екскурзията.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2192 1

Коментари 1

Добави коментар
бетон

2016.01.05 | 17:34

1
Не давайте много гласност, че да не се бетонират и там селцата.

Добави коментар

Водещи новини