Белият риган измести тютюна в Източните Родопи

  • 11 април 2015 19:31

  • 5175
  • 5
Белият риган измести тютюна в Източните Родопи
©

Белият риган ще измести тютюна в много населени места в общините Крумовград, Кирково, Джебел и Момчилград още през тази година, съобщава 24rodopi.com.

Решението за старт на алтернативната култура е на „Кърджали Табак".

Дружеството вече подписва договори със стопани, които ще отглеждат лечебната билка. За тази година са заложени 250 декара посеви с растението.Дейността по изкупуването и обработването на белия риган ще се ръководи и контролира от бившия депутат Юнал Тасим, съобщиха от тютюневото дружество.

Риганът е многогодишно тревисто растение, високо 50-70 см. Коренището е разклонено, често пълзящо. Стъблото е четириръбесто, изправено, леко мъхесто, листата са яйцевидни, цветчетата – дребни, многобройни, събрани в щитовидни съцветия.

Риганът не е взискателен към почвата, но на тежки глинести и кисели почви расте лошо. Той предпочита откритите и слънчеви места. Понася много добре зимните студове и в края на февруари започва вегетацията. Цъфти през юни-юли от втората година на живота си.
Почвата, на която ще се отглежда риганът, се изорава на дълбочина 25-27 см, като едновременно с оранта се внасят при необходимост до 30 кг/дка суперфосфат и до 15 кг/дка калиева сол.

През пролетта, непосредствено преди разсаждането, почвата се бранува и култивира.

По време на вегетацията насажденията следва да се поддържат чисти от плевели, като за целта междуредията се окопават механизирано 2-3 пъти, а почвата между растенията 2 пъти - ръчно. Първото култивиране на междуредията и окопаването между растенията се прави през февруари преди началото на вегетацията, второто- след първия откос.

Риганът се размножава по два начина: чрез директна сеитба на семената и чрез разсади. За директна сеитба са необходими 200-400 грама семена за един декар, като семената се заравят на дълбочина 1-1,5 см. Разсадите се засаждат на открито през есента или през пролетта, като се спазват следните разстояния: 70 см между редовете и 20 см между растенията.

Риганът се бере по време на масов цъфтеж, започвайки от втората година. Растенията се режат на височина 15-20 см от повърхността на почвата, така че стъблата да са колкото може по-малки. За добиване на етерично масло, суровината се преработва по метода на водната дестилация в свеж вид. Ако риганът ще се продава във вид на суха дрога, свежите стръкове се подготвят във вид на букети и се суши в сухи и проветриви сенчести помещения или в сушилня при температура 35-40 градуса по Целзий.

През втората година се добиват 100-150 кг суха маса от един декар, а през следващите – 500-600 кг. Добивът на етерично масло е в рамките на на 1-1,3 кг/дка през първата година и 5-6,5 кг/дка през следващите.

Риганът и продуктите от него имат изключително широко приложение в парфюмерийната, козметичната и хранително-вкусовата промишленост. Като лечебна билка има антисептично, отхрачващо, антиспастично и успокояващо нервната система действие. Използва се при възпаление на дихателните пътища, като успокояващо кашлицата средство, при стомашни болки, чернодробни и жлъчни заболявания. Прилага се под формата на чай. Риганът е чудесен медонос. От насаждения с риган се добиват приблизително 10-15 кг мед от един декар.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5175 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.04.17 | 10:30

5
vnimanie dps izkupuva taz godina po 1.50leva dogodina po 3.50 centa.

2015.04.17 | 10:29

4
Дейността по изкупуването и обработването на белия риган ще се ръководи и контролира от бившия депутат Юнал Тасим?!?!? Защо? Значи пак ДПС ще контролира и обира парсата, а за трудовия човек остава мотиката...

2015.04.17 | 10:29

3
Когато няма държава,местни мутри и дерибеи,колят и бесят !Трудовия човек е мачкан и унижаван,да живее "демокрацията" !
rigani

2015.04.15 | 12:29

2
Комшията ми в Гърция сее разсад,в някакво село.Бере го и някъде към Солун добиват маслото.Казва,че 3000Е е литъра

2015.04.15 | 12:28

1
Идеята за ригана е добра, но всяка монокултура е вредна, трябва да има биоразнообразие в природата!

Добави коментар

Водещи новини