БАБХ успокоява: „Синият език” не се пренася чрез транспортни средства

  • 09 април 2015 13:36

  • 874
  • 0
БАБХ успокоява: „Синият език” не се пренася чрез транспортни средства
© Булфото

Болестта „син език" не се разпространява чрез транспортните средства, с които се превозват животните на територията на страната. Това уверяват от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) във връзка с опасенията на животновъдите и протестите им на турската граница.

Животновъди протестираха днес край пътя за контролния пункт „Капитан Андреево". Фермери от Свиленградско блокираха магистрала „Марица" на влизане в Турция, съобщава Нова телевизия. Недоволството им е продиктувано от предстоящото спиране на дезинфекцията на границата. Животновъдите са категорични, че по този начин от южната ни съседка ще бъдат пренесени болести като "син език" и шап. Стопаните се опасяват, че тези болести ще унищожат голяма част от фермите.

Протестиращите настояват мерките за санитарен контрол да останат в сила. Те спряха движението на два пъти по няколко минути.

Във връзка с опасенията на животновъдите от БАБХ разпространиха съобщение, в което уверяват, че няма опасност за проникване на подобни екзотични заболявания чрез транспортните средства от Турция в България. От агенцията поясняват, че е изготвен анализ на риска. С оглед оценката на риска и благоприятната обстановка, профилактичната дезинфекция е отменена със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

От БАБХ поясняват още, че болестта „син език" не може да се пренесе чрез превозните средства, а само чрез заразени насекоми (комари от род Кулекуидес) и живи болни преживни животни, които заразяват комарите, а те от своя страна - здравите животни.

В Турция на всеки три месеца се извършва анализ на епизоотичната обстановка. Анализирана е и възможността за спиране на профилактичната дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово.

От агенцията посочват, че епизоотичната обстановка по отношение на екзотични и особено опасни заразни болести по животните в Турция винаги, макар и в различна степен, е неблагоприятна и представлява опасност за България (шап, шарка по овцете и козите, чума по дребните преживни животни, "син език", бруцелоза по говедата и бруцелоза по овцете и козите, заразен нодуларен дерматид по говедата). Изтъква се още, че епизоотичната обстановка в европейската част на Турция е от най-голямо значение за страната ни. В момента тя е благоприятна и място за притеснение няма, успокояват от БАБХ.

От агенцията посочват още, че ваксинацията срещу „син език" върви по план. До момента на територията на страната ни са ваксинирани 72% от дребните преживни животни. Подчертава се още, че във съответните ОДБХ и регистрираните ветеринарни лекари, които извършват безплатно ваксинацията, са налични дози от ваксината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
874 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини