България се присъединява към Европейската космическа агенция

  • 08 април 2015 21:04

  • 1307
  • 3
България се присъединява към Европейската космическа агенция
© Getty Images/Guliver

България става член на Европейската космическа агенция. Министърът на икономиката подписа споразумението, с което учените и бизнеса получават нови възможности за развитие и постижения, съобщиха от Министерство на икономиката.

Европейската космическа агенция е най-големият конкурент на американската НАСА. Едно от най-големите постижения на ЕКА бе кацането на сондата „Розета” върху комета.

25 години България беше сред малкото европейски държави, които не членуват в ЕКА. Членският ни внос ще бъде 1.2 млн. евро годишно. Срещу това студенти и учени ще работят по най-интересните и значими програми, а българските фирми за първи път ще имат правото да участват в проекти на стойност над 3 милиарда евро.

Щом страната ни вече членува в Европейската космическа агенция български компании вече ще могат да изпълняват поръчки на ЕКА. Това ще помогне на българския бизнес не само да се развива и създава нови работни места, но и да внедрява най-модерните технологии.

До края на април предстоят срещи с учени и бизнесмени, на които ще бъдат представени възможностите за съвместна работа с ЕКА.

Следващата стъпка е споразумението да бъде одобрено и от българския парламент. Колкото по-рано стане това, толкова по-скоро студентите и учените ще започнат работа по програми на ЕКА. Бизнесът ще може да открие нови работни места и ще развиваме високите технологии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1307 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
bfcxb

2015.04.10 | 12:26

3
Браво и тук има будни мозъци
да

2015.04.10 | 12:25

2
Герботиквите ги бива за всичко друго, но не и да създават икономика и поминък за хората.

2015.04.10 | 12:25

1
Браво ГЕРБЕРИ

Добави коментар

Водещи новини