Лозан Панов: Много са немотивираните искания за СРС-та

  • 08 април 2015 15:54

  • 945
  • 0
Лозан Панов: Много са немотивираните искания за СРС-та
© Булфото

Необходимо е да бъде разрешен проблемът с комуникацията между институциите и да се прецени дали има нужда от законодателни промени за специалните разузнавателни средства.

Това заяви председателят на ВКС Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет, който заедно с главния прокурор е домакин на работна среща на високо ниво по темата.

Магистратът изреди част от многобройните проблеми, свързани с подслушванията, например недостатъчно мотивираните искания, които съдът разглежда.

Това е основен проблем и според председателя на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков. По думите му най-голям брой нарушения са констатирани в София, където са разрешени и най-много СРС-та за миналата година.

Председателят на ВКС пък заяви, че най-сериозни проблеми с немотивирани искания за СРС идват от вътрешното министерство, което е и най-честият им ползвател.

Като процедурен въпрос, който трябва да се изясни Панов посочи необходимостта от различни срокове за прилагане на СРС спрямо лица и обекти. Повод за такова предложение стана скандалната разработка "Червеи", която е имала за цел да следи информационната система в МВР чрез СРС, разрешени от бившата шефка на СГС Владимира Янева. В тази връзка Панов каза, че исканията за специани разузнавателни средства само до СГС за миналата година са били над 3500. По думите му броят им за 2014 г. е намалял, но разрешенията са много повече от отказите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини