30 000 роми живеят в Белгия

  • 08 април 2015 10:38

  • 2649
  • 3
30 000 роми живеят в Белгия
© Getty Images/Guliver

Ромите в Белгия са около 30 000, съобщават днес местни медии, като се позовават на данни от Агенцията за основните права в ЕС, цитирани от директора на Центъра за посредничество с ромската общност във Валония Ахмед Аким.

Отбелязва се, че официална статистика в страната по този въпрос не се поддържа, както и че ромите биват различни категории - сред тях има хора, които са дошли от Централна и Източна Европа, но и много, чиито предци са се заселили в Белгия още през XV век. Аким уточнява, че значителна част от ромите в страната се причисляват към т. нар. "търговски пътници" или номади, които прекарват голяма част от времето си в движение, без да се установяват на определено място.

Той коментира, че ромите идват най-често в Белгия в търсенето на по-добър живот, тъй като в тяхната родина - Румъния, Чехия, Словакия или България, са "оставени на самотек". По неговите думи тези хора са били ударени най-лошо от икономическата криза и то в държави, където доходите са около четири пъти по-ниски от равнището в Западна Европа.

Според Аким ромите трудно намират работа, тъй като са жертва на предразсъдъци. От друга страна те са в правото си на свободно пътуване в ЕС заради това, че са граждани на Общността. Той настоява, че ромите са като останалите имигранти и са дошли, за да търсят препитание и по-добро бъдеще за децата си.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2649 3

Коментари 3

Добави коментар
i kwo

2015.04.09 | 23:48

3
И за къф Х*й качвате постоянно новини за цигани,а не може да се коментира за тях !>? За циганин или дпс има ли новина тука ....само добро или нищо ! АЙДЕ СБОГОМ И ОТ МЕН ! ИМА ДОСТАТЪЧНО ДРУГИ МЕДИИ,КОИТО НЕ ТОЛЕРИРАТ ЦИРЕЯ НА БЪЛГАРИЯ ! СМЕШНИЦИ СТЕ новини.бг..........
stratsimir6

2015.04.09 | 23:48

2
::::::..... , ти си по зле и от дъждовен червей ...... ......, намери си друга играчка , плачка и не се занимавай с цигани !

2015.04.08 | 15:14

1
30 000 Какво я пак?! Я пак?! Че нещо не разбрах....

Добави коментар

Водещи новини