С програма от 400 страници оздравяват БДЖ

  • 07 април 2015 15:35

  • 1947
  • 2
С програма от 400 страници оздравяват БДЖ
© Булфото

Министър Ивайло Московски заедно с изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров и експерти представиха средно срочна програма за оздравяване на БДЖ.

Програмата е близо 400 страници и е предназначена за седемгодишен период от време, предаде репортер на Новини.бг. На представянето на проекта присъства председателят на транспорта комисия Гроздан Караджов както и членове от комисията. Проектът ще бъде качен на сайта на министерство на транспорта, за да бъде публично обсъден. Депутатите от комисията заявиха, че все още не познават проекта, но ще се запознаят с него и гарантират, че всичко, което е добро за оздравяване на БДЖ ще бъде подкрепено от Народното събрание, Владимир Владимиров представи 5-те основни пункта в програмата.

Първият и основен е инвестиционен. Предстои да бъдат инвестирани 430 милиона лева за 7 години в ключови сектори в БДЖ и 210 милиона лева за закупуване на нов подвижен парк. Следващият пункт е развитие на информационната система, която е ключова за БДЖ. Погасяване на задълженията на компанията е следващата мярка, която се предвижда. Няколко са предлаганите сценарии, за да бъдат покрити задълженията на компанията зависи от парламента.

БДЖ предвижда да редуцира излишния капацитет, тъй като компанията притежава вагони, от които няма нужда. Те са на стойност около 69 милиона лева. Тези средства също ще бъдат изразходвани за инвестиции. Последната мярка е оптимизация на капацитета на БДЖ – а именно съкращаването на работещи в тези превози. Към този момент на БДЖ според изчисленията трябва да бъдат съкратени общо 1200 души. Това няма да бъде самоцелно съкращаване на хора, а ще се разчита на пенсиониране и естествен поток. Не се предвижда увеличаване на цената на билета, увери Владимиров.

Всички се обединиха, че големият проблем на БДЖ, е че досега се е работило на парче. Оттук нататък ще трябва да бъде намерена политическа воля за единна стратегия, която да гарантира развитието на железниците.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1947 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз казах

2015.04.08 | 09:03

2
Осигурихте си 8 милиарда евро заем. Давайте парите които смятате да окрадете.
ВАЖНО!!!

2015.04.08 | 00:57

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини