Охранители взимат по 180 лв заплата с месеци закъснение

  • 06 април 2015 09:07

  • 1616
  • 4
Охранители взимат по 180 лв заплата с месеци закъснение
©

Охранители се подписват на заплати от 180 лв. месечно, но ги получават с месеци закъснение. Извънредният труд не се заплаща, работно облекло не се предоставя, няма и платени отпуски, пише news7.bg.

Такава е практиката, вече години наред, в частна охранителна фирма, сключила договор с военното министерство за охрана на изоставен казармен район в ямболското село Бояново.

За опазването на сградния фонд на някогашния Артилерийски полк край Бояново, разположен на площ около 1000 декара, са ангажирани десет души от селото, повечето от тях – военни пенсионери. Графикът на смените е 12-часов, заплатите – дискусионни, а тяхното изплащане – с няколкомесечно забавяне. През март служителите са получили парите си за август.

На всичко отгоре им предложили договори на четири часа, но не променили работното време.

В стаята за почивка след обходите няма осветление, за отоплителната печка всеки носи дърва от вкъщи. Работно облекло групата има от началото на март, но четирите якета се носят на смени.

48-годишният Костадин Костадинов е най-младият в групата, докато другите разчитат и на пенсията, той се надява единствено на закъсняващите 180 лева. Признава, че е принуден да мизерства, а за да покрие най-належащите нужди, взима пари на заем.

Според охранителите сериозно забавяне на плащанията има и в други филиали на фирмата в страната. В Ямболско това е първият сигнал за нарушения на регистрираната в столицата агенция за сигурност и охрана. Трудовата инспекция вече започна проверка на работодателя.

Охранителите са депозирали заявления за прекратяване на своите трудови правоотношения, като настояват за плащане на всички дължими заплати. В селото едва ли ще се намери кой да замени тези мъже в опазването на бившия Артилерийски полк в Бояново. Ако охраната бъде свалена, старите казарми вероятно ще бъдат разграбени, каквато е практиката на много места.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1616 4

Коментари 4

Добави коментар
007

2015.04.06 | 19:41

4
тези така наречени охранители са пенсионирани воени и си взимат пенсийка от 500 лева а другото добре дошло

2015.04.06 | 19:41

3
Толкова взимат и тези по големите вериги магазини и всеки месец им слага яко глоби и се подписват на празен лист че са си ползвали отпуската. Имам познат който ми го е казвал как ги изнудват иначе уволнение.

2015.04.06 | 19:41

2
Това не са охранители а пазачи - като комплексарчетата във Варна, които за да избиват комплекси убиха човек... Какво падение да влезеш в затвора за 20 г защото си работил пазач за жълти стотинки

2015.04.06 | 15:43

1
Колко трябва да си некадърен за да си губиш времето за 180 лв. и да не ги получаваш .

Добави коментар

Водещи новини