Гръцкият данък за наши фирми може да ги срине

  • 05 април 2015 20:09

  • 2938
  • 4
Гръцкият данък за наши фирми може да ги срине
©

Българският износ към Гърция може да се срине заради въвеждане на превантивния корпоративен данък от 26% от южните ни съседи.

Сделките с наши фирми ще се облагат за 3 месеца, докато се докаже, че не са фиктивни. Заради забавянето много фирми у нас са застрашени от фалит. Риск има и за около 3 млрд. лв., които влизат като оборот в хазната ни, информира News7. През последните години България се нареди на пето място по износ на стоки за Гърция. Фирми, основно в леката промишленост, развиха бизнес и отвориха хиляди работни места. Шивашка фирма в Благоевград от 8 години произвежда конфекция за износ.

Данъкът ще засегне българските фирми, изнасящи текстилни изделия, машини и електрическа енергия. С въвеждането му ще се намалят и цените на продукцията на родните производители, а с това и финансовите резултати във фирмите. Това пък ще доведе до по-ниски заплати или съкращаване на работници. Според работодателите въвеждането на подобен дискриминационен данък ще откаже голяма част от доставчиците за гръцкия пазар да работят за тях. А други ще бъдат принудени да прибягват до сключването на неизгодни сделки.

Работодателите са категорични, че подобно превантивно данъчно облагане нарушава европейските принципи за свободно движение за стоки и капитали в Европейския съюз. Страната ни вече сезира Европейската комисия за приетата гръцка промяна. Подобна политика Гърция ще прилага и за фирмите регистрирани в държави с ниски данъчни ставки като Ирландия и Кипър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2938 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.04.08 | 16:37

4
Какво се бавите? Веднага реципрочен данък на всички Гръцки стоки,услуги и тн. Каквото повикало,такова се обадило. Събуди се БГ Правителство, вместо да сезираш онази тромава бюрократична институция наречена ЕС, приеми закона, и когато Гърците отменят, отменй и ти. Толкова ли е сложно?И не забрайвяй,че Гърците има много силно лоби в ЕС, все ще успеят да докажат, че са прави. А ако пък кажат на Германците, че така ще им връщат парите, тогава ЕС ще ги и насърчи.
ВАЖНО!!!

2015.04.06 | 12:16

3
Хора за нищо на света не ходете да работите в Елените! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!Отношението е като към животни!

2015.04.06 | 11:35

2
DA TA CHIBAM V ULIGOFRENA

2015.04.06 | 10:48

1
Аз отивам там на работа.Теб те мързи,за това не ти плащаха!Аз съм доволен!

Добави коментар

Водещи новини