Изчезна лекарство за рак

  • 26 март 2015 08:16

  • 1469
  • 0
Изчезна лекарство за рак
© Getty Images

Онкоболни вече месец са оставени без животоспасяващо лекарство. Пациенти с рак на кожата от няколко града в страната не могат от месец да вземат медикамента, който са ползвали досега, заради административни спънки, пише news7.bg.

Подготвя се протест пред сградата на здравното министерство, а от ведомството обещаха до седмица да решат проблема.

Съпругата на Веско има рядък меланом на кожата. Претърпяла е 12 химио и лечетерапии без резултат, докато на пазара влиза нов препарат. Месеци наред семейството събира 140 хил. лв. и само купува лекарството.

От година държавата го плаща и има защо. От месец обаче лекарството го няма. На пазара у нас е регистриран нов по-евтин медикамент, който според действащите правила вече се плаща от държавата.

Днес Съветът по цени и реимбурсиране е взел решение за разделяне на двата продукта в две отделни групи, които се реферират самостоятелно. Това ще доведе до корекция в цената на липсващия продукт и ще даде възможност на лечебните заведения да го осигуряват на нуждаещите се, пишат от министерството.

Другата седмица пациентите се стягат за протест. Те остават в очакване на дошлата блага вест, че от 3 април животоспасяващото лекарство ще го има.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1469 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини