Пари от държавата поиска кметът на Елхово

  • 25 март 2015 10:17

  • 719
  • 0
Пари от държавата поиска кметът на Елхово
©

Mинистърът на околната среда и водите Ивелина Василева свиква в Министерския съвет всички областни управители. На срещата, заедно с Междуведомствената комисия, ще бъдат обсъдени предприетите действия за изпълнение на превантивни мерки, които да се приложат заради предстоящото пролетно снеготопене.

Ще бъдат набелязани и нови мерки, които ще предотвратят възможността за наводнения след затоплянето на времето. Една от критичните точки в страната беше Елхово. Кметът Петър Киров уточни, че в последните четири месеца три пъти е имало критични ситуации.

"За жалост нивото на река Тунджа все още остава високо. Реката е разлята. Разливът не ни позволи да предприемем някакви по-конкретни действия, освен превенция по отношение на засегнатите улици и жилищни блокове. Запознат съм със заповедта на министър Василева, с която ни накараха всички водни обекти да бъдат изпуснати, за да се осигури обем при предстоящото снеготопене и валежите. Но считам,че разположението на Елхово и водосборната зона на реката на Тунджа, ако няма добри хидромелиоративни съоръжения, ние ще имаме големи проблеми", посочи той пред БНР.

"Река Тунджа минава по западния край на Елхово и реално около 6 км е урбанизираната част на града, от другата страна е резерват. И тъй като в момента проводимостта на коритото е не повече от 80-90 куб. метра в секунда, а при такива ситуации през нашия район преминават 300 куб. метра, сами разбирате, че са необходими не само диги, но и съпътстващи съоръжения, за да може да се намали водният обем. Това не може да стане само със средства на общината, трябва да се намеси държавата. Оптимист съм, че със новата програма "Околна среда" ще има възможност общините да подготвят проекти за превенция и изграждане на съоръжения", допълни той.

Заместник-министърът на околната среда Павел Гуджаров поясни, че най-доброто техническо решение ще дадат инженерите и хидролозите.

Колкото до възможностите за помощ, те са по оперативните програми. Програма "Регионално развитие" финансираше такива средства, Програмата за развитие на селските райони – също. Разписаните мерки, приети от МС, една от тях касае осигуряването на проводимостта на критичните участъци. Съгласно правомощията "Напоителни системи" са отговорни извън населените места, кметовете – вътре в населените места.

Една от мерките, която е в решението на МС, е собствениците на язовирите да създадат организация за осигуряване на свободен обем. Контролирането става най-вече от общините. Имаше язовири в предаварийно състояние, такива съоръжения, "Напоителни системи" извежда временно от експлоатация, за да се осигури безопасност.

Последвайте канала на

719 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини