Учени ще възкресят мамутите

  • 24 март 2015 11:33

  • 2374
  • 1
Учени ще възкресят мамутите
©

Учени от Харвардския университет са на крачка от възкресяването на мамутите - огромните бозайници, изчезнали преди 3300 години, съобщи в. „Таймс“. Изследователите са присадили успешно ДНК на праисторическото животно в клетки на най-близкия му съвременен родственик - индийския слон.

„Сега имаме функциониращи живи клетки на слон с ДНК на мамут в тях“, похвали се вчера ръководителят на изследователския екип Джордж Чърч.

Поради близостта на азиатските слонове и мамутите учените не е трябвало да създават изцяло нови клетки, пише в. "Преса".

„Репродуцирахме гените, които различават двата вида - за растежа на по-дебелата козина на мамута, по-големите уши, трупането на подкожни мазнини“, обясни той.

Учените са използвали останки от най-дълго оцелелите мамути на Земята, които са обитавали руската тайга и отдалечени острови в Северния ледовит океан. Генетичният материал от тези праисторически животни е по-добре запазен в сравнение с други подобни заради полярните условия, в които е съхраняван през хилядолетията.

В същото време палеонтолозите в Русия детайлно изучиха мозъка на сравнително добре съхранено в ледовете мамутче (на около 10-11 години). Останките му бяха открити в руската република Якутия, Източен Сибир, през 2010 г. Според анализите бозайникът е живял преди 14 000 години и е тежал около 60 кг. Руският президент Владимир Путин също се поинтересува от възможностите за клониране на изчезналите бозайници при посещението си в Якутия миналата есен.

Идеята за възкресяване на мамутите среща и противници сред научните среди. „Африканските и индийските слонове масово измират. Защо да връщаме към живот изчезнал вид, след като не можем да спасим от изтребление и оцелелите видове? По-добре да изразходваме парите за експериментите, които дори не се знае дали ще са успешни, за превенция на болести и опазване на едрите бозайници“, коментира професорът по генетика Алекс Гринууд от Калифорнийския университет пред в.„Таймс“.

Някои изследователи се тревожат, че клонирането на изчезналите хоботни бозайници вероятно ще включва експерименти с живи слонове, което е свързано с причиняване на страдания и е в разрез с правилата за хуманно отношение към животните.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.18 | 17:55

1
Banda psihopati preveshti se na gospod kraino vreme e Putin da gi podpali!

Добави коментар

Водещи новини