Димо Гяуров: Службите трябва да се освободят от неприсъщи задължения

  • 23 март 2015 19:05

  • 1118
  • 2
Димо Гяуров: Службите трябва да се освободят от неприсъщи задължения
©

Някои от службите трябва да се освободят от неприсъщи задължения и в тази връзка броят на охраняемите от НСО лица би следвало драстично да се свие. Това каза Димо Гяуров, ръководител на Национална разузнавателна служба в периода 1997-2003г, депутат в 37-то и 41-то НС в предаването "Още от деня" по БНТ.

Той посочи, че обстановката в света е такава, че трябва всички да сме много внимателни и да различаваме потенциални терористи. „За съжаление, нито полицаите, нито гражданите у нас са обучени и възпитани да бъдат бдителни към такива хора”, коментира бившият шеф на Националната разузнавателна служба.

„Политиците в момента не осъзнават, че пред нас е последната възможност да приемат едно добро законодателство за службите, което да не бъде променяно в рамките на следващите десетина години”, смята Гяуров.

Той бе категоричен, че светът е изправен пред нова студена война, като процесът започна много преди видимата част на кризата да стане факт. „Руската държавна машина има нужда от подобен конфликт на фона на сериозните икономически проблеми на страната си”, уточни бившият шеф на разузнаването.

Според него, не трябва да се отива докрай във конфронтацията и да не се напрягат отношенията, за да не се скъсат. В света има сериозни предизвикателства като ислямският фундаментализъм, който не може да бъде победен без общи усилия.

„Опасявам се, че нашите служби имат ясни разписани задължения за борба срещу новите опасности, но не ги изпълняват добре, вероятно поради липса на възможности”, посочи Димо Гяуров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1118 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.03.24 | 08:18

2
потенциални терористи ? думи на разузнавач ,ако злото мирише то охраняваните и охранителите направо вонят
JIVA OCHRANA V DANIA OT 18 GODINI DIAN MITOV

2015.03.24 | 07:27

1
GOSPODA MATERIATA E MNOGO DELIKATNA I NE E ZA VSEKI KAKTO I MNOGO OT SLUJITELITE PROSTO NE SA ZA TAM. USUVARCHENSTVANE I SILNA PODGOTOVKA ZA NOVITE USLOVIA.VISOKA KULTURA INTELEKT VLADEENE NA EZICJ JELEZNA NERVNA SISTEMA

Добави коментар

Водещи новини