5 бона глоба за лекар, отказал преглед на дете

  • 17 октомври 2011 21:53

  • 1088
  • 2
5 бона глоба за лекар, отказал преглед на дете
©

Ако джипи откаже да направи профилактичен преглед на дете или да го ваксинира, ще бъде глобен от 500 до 5000 лв, пише в. Монитор. Това предвижда законопроектът за детето и семейството, който в момента се работи. Някои от новите моменти в него бяха представени от зам.-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова и шефката на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

До края на месеца проектът ще е окончателно готов и след това ще бъде предложен на широко обществено обсъждане, обеща Симеонова. В новия проект са събрани на едно място санкциите, разпилени в момента из различни закони, като част от тях са и значително завишени. Целта е да се опазят правата на детето. Грижата на всички институции към него още от раждането му са разписани в новия законопроект, твърди Симеонова. Предвидени са например до 5000 лева санкции за акушер, който в родилния дом агитира семейството да изостави увреденото си бебе. В случай че доктор откаже на бременната да й направи генетично изследване, ще плати до 2000 лв.

Според предложените промени вече ще е забранено изоставените бебета до 3 години да бъдат приютявани в социалните домове, а ще се дават незабавно в приемни семейства или при роднини. Ако са се отказали от отрочето си, родителите ще връщат помощта получена при раждането. Ако до 3 г. не съберат парите, ще се издължават с общественополезен труд. Законът предвижда отпускането на помощи за семействата, но само под условия, коментира зам.-министърката.

Последвайте канала на

Novini.bg
1088 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ohboli

2011.10.18 | 03:19

2
Абе Вие да не сте с температура? Лекарите немогат да накарат бременните да си направят генетични изследвания, а камо ли да ги отказват. Напоследък броят на разумните кандидат родители се е увеличил.
опа опа

2011.10.18 | 03:19

1
Да бе, що направо не се наложи наказание да им режат ръцете на лекарите ако откажат преглед... Това са ПЪЛНИ глупусти!!! Прегледа е ПЛАТЕНА услуга, ипродавача има право да я откаже, както търгаша на пазара има право да ти откаже продажба ако не си му симпатичен... Ей, ще си изгоните и последните Лекари от държавата и няма да има кой да ви ремонтира. То това и заслужавате.

Добави коментар

Водещи новини