Има ли източване на парите за снегопочистване?

  • 20 март 2015 08:35

  • 1359
  • 4
Има ли източване на парите за снегопочистване?
©

Общо над 33 милиона лева допълнително трябват за преодоляване на щетите от зимата. 24 милиона лева от тези пари са за укрепване на свлачищата и разчистване на пътища. Допълнително само за Смолянска област трябват 6 милиона лева, за да се компенсират щетите от снега, стана ясно в сутрешния блок на Нова телевизия.

Оказва се, че машините, които държавата и общините са предвидили в началото на сезона, на практика не стигнаха до никъде. Наложи се мобилизиране на техника от цялата страна, а от там дойдоха и допълнителните разходи, които пак ще платят данъкопалтците, в това число и онези, които бедстваха в Родопите.

И понеже плащането на щети е извънредно и непланирано няма обществени поръчки и договори и вероятно това ще излезе и доста по-солено на данъкоплатците и бедстващите.

Има документи за обществените поръчки и договорите, сключени от държавата и общините за зимното почистване на областите Смолян и Кърджали. От тях става ясно, че пътната агенция е прогнозирала нормална зима за региона, тоест равномерен снеговалеж и в никакъв случай 2-метрови преспи. Затова, само за Смолянска област са предвидили 1.5 милиона лева за целия сезон.

Само че, всички в областта си знаят, че парите няма да стигнат. Освен това област Смолян, която е по-планинска, с повече проблемни при сняг райони, дава за снегопочисвтане по-малко пари за повече техника. Докато област Кърджали - по-равнина, обичайно с повече слънце и по-малко сняг, дава за снегопочистване 6.8 милиона лева за четири години или доста повече пари, за по-малко техника.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1359 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
българин

2015.03.20 | 14:25

4
естествено че има източване на пари. в българия бизнесмен означава лъжец, крадец с мерцедес за 150-200 000 лв. който няма пари за заплати и винаги е в далавера с общински или държавни институции.

2015.03.20 | 14:25

3
Ще Ви кажа една тайна... Ама не я казвайте на никой. Във всяка една сфера има източване на пари, било то земеделие, снегопочистване, сметопочистване, БОЛНИЦИ, ПОЛИЦИЯ, ГРАЖДАНСКА ОТБРАНА, ДДС, ПРИВАТИЗАЦИЯ, Неизгодни ДОГОВОРИ с частни дружества, Пътища, Бизнес(сив сектор 95% от частните фирми са в този сектор) ЛКК, Ромският Сектор (Доста сериозен), да не забравя и ПАРТИИТЕ С ТЯХНИТЕ СУБСИДИИ. ГОРСКОТО СТОПАНСТВО, МИТНИЦИТЕ, КАТ, ПЪТНИЧЕСКИЯТ ТРАНСПОРТ, НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ и много ДРУГИ.
БГ

2015.03.20 | 14:24

2
ПО СЛОЖНО Е ДА КАЖАТ КЪДЕ НЕ СЕ ИЗТОЧВАТ !
Допълнение от номер 2

2015.03.20 | 11:27

1
Кварталните магазинчета, който плащат 50 - 90 % По малко ддс

Добави коментар

Водещи новини